Arktik na ljeto 2030. mogao bi ostati bez leda

Najnovija studija

Naučnici upozoravaju da bi Arktik mogao biti bez morskog leda desetak godina ranije nego što je predviđeno – još jedan jasan znak da se klimatska kriza odvija brže nego što se očekivalo.

Nova studija objavljena u utorak u časopisu Nature Communications otkrila je da bi arktički morski led mogao potpuno nestati tokom mjeseca septembra već 2030-ih. Čak i ako svijet danas znatno smanji onečišćenje koje zagrijava planetu, Arktik bi još uvijek mogao vidjeti ljeta bez morskog leda do 2050-ih, saopćili su naučnici.

Istraživači su analizirali promjene od 1979. do 2019., uspoređujući različite satelitske podatke i klimatske modele kako bi procijenili kako se arktički morski led mijenjao.

Otkrili su da je smanjenje morskog leda uglavnom rezultat onečišćenja koje zagrijava planet, a prethodni su modeli podcijenili trendove topljenja leda na Arktiku.

"Bili smo iznenađeni kada smo otkrili da će Arktik bez leda biti tamo ljeti bez obzira na naše napore u smanjenju emisija, što se nije očekivalo", Seung-Ki Min, glavni autor studije i profesor na Pohang University of Science and Technology u Južnoj Koreji, rekao je za CNN.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti