Aplikacija koja je skupo koštala balkanske bande: Cijela priča je počela u Kanadi

Region

U razbijanju opasne osmočlane bande, hrvatski istražitelji su imali i veliku pomoć FBI-a. Štaviše, hapšenje grupe osumnjičene za podmetanje eksplozivnih naprava, te naručivanje ubistava, uklopilo se u jednu od najvećih međunarodnih FBI-jevih akcija u kojoj je diljem svijeta uhapšeno više od 800 osumnjičenika zbog raznih kaznenih djela, piše Jutarnji.

Također, FBI je nasamario hrvatske, ali i balkanske kriminalce pomoću aplikacije ANOM, koju je upravo razvio FBI, i podmetnuo kriminalcima diljem svijeta, pa tako i onima u našem regionu.

O čemu se tačno radi? Naime, Službenici FBI-ja i australske policije su 18 mjeseci prikupljali poruke od članova krim miljea koji na to nisu niti najmanje sumnjali. Do ovog ljeta aplikacija je bila instalirana na 20 hiljada mobitela, a njome se koristilo oko tri hiljade kriminalnih organizacija u više od 100 država.

Nakon marljivog prikupljana informacija i inkriminirajućih dokaza započela je simultana akcija sigurnosnih službi u 18 država nazvana operacija “Ironside”. U njoj je uhapšeno 800 osoba, a zaplijenjeno je više od osam tona kokaina i 250 komada vatrenog oružja.

ANOM aplikacija, međutim, nije novost u svijetu suzbijanja kriminala. Njemački Spiegel je pisao, a Deutsche Welle prenio, da je FBI lukavo kriminalnom miljeu podmetnuo aplikaciju preko koje će, kako su banditi mislili, sigurno komunicirati.

I tako su se kriminalci diljem svijeta na svojim telefonima instalirali ANOM i bezbrižno komunicirali misleći da ih niko ne može otkriti. Tako su dogovarali poslove s drogom, oružjem, čak su i naručivali i ubistva, ne znajući da Amerikanci uredno probijaju njihovu komunikaciju.

Upravo su te poruke bile glavni povod za operaciju u kojoj je sudjelovalo nekoliko hiljada policajaca od SAD-a do Novog Zelanda. Zapljena je bila spektakularna: osam tona kokaina, pet tona kanabisa, dvije tone metamfetamina, 140 miliona dolara u kešu i deseci uhapšenih kriminalaca.

Kako je sve počelo?

U martu 2018. FBI se okomio na kanadsku tvrtku Phantom Secure za koju su sumnjali da opskrbljuje kriminalce kripto-telefonima koji se ne mogu prisluškivati. Ukratko, šef firme je završio u zatvoru (morao je i platiti 80 miliona dolara), ali istražitelji su tokom akcije naišli na čovjeka koji se toliko preplašio zatvora da je pristao sarađivati. Priznao je da je preprodavao sigurne telefone Sky Global, a kada je istražiteljima pokazao kriptirane poruke, oni su ostali zatečeni. U roku par dana krenula su hapšenja diljem svijeta.

Nakon toga, FBI je stvar preuzeo u svoje ruke, te su odlučili nasamariti kriminalce aplikacijom ANOM, a veliku ulogu u cijeloj priči imao je i gospodin koji je FBI-ju dao podatke za ‘Sky’. Otišli su toliko daleko da je na YouTubeu i Facebooku napravljena i prezentacija aplikacije ANOM, a naivni kriminalci počeli su je masovno instalirati na svoje telefone. U kratkom roku ANOM je dosegnuo 9.000 korisnika, a najviše ih je bilo u Srbiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Španiji i Australiji. Spiegel piše da su se za ANOM-om raspametili svi – od njemačkih motorističkih bandi do azijske mafije. Preko aplikacije su se se dogovarala ubistva (koja su na kraju spriječena), šverc tone kokaina iz Ekvadora u Nizozemsku….

balkanske

Pad Velje Nevolje

Jedno do najzvučnijih hapšenja preko ANOM-a upravo se dogodio u našem susjedstvu, u Srbiji. Beogradski Blic je 9. juna pisao kako su Amerikanci na lukav način nasamarili notornog mafijaša Veljka Belivuka i njegovu krvoločnu bandu.

Velja Nevolja se prvo koristio telefonom ‘Sky’, ali je ubrzo nasjeo na trik i ‘prešao’ na ANOM. I upravo su tako srpske službe, uz asistenciju FBI-ja, došle su do prepiski između članova klana i fotografija mučenja suparnika. Bio je to, pišu beogradski mediji, početak kraja Velje Nevolje…

Praćenje Zdenjaka

Na sličan način ove sedmice pala je i opasna hrvatska banda na čelu s Leom Zdenjakom. Bili su ustrojeni poput vojske, komunicirali su šifriranim imenima i mobitelima, ali nisu znali da ih prikriveni istražitelji prate i snimaju njihove razgovore. Također, od pomoći im nije bio ni ‘cinkaroš’ u vlastitim redovima.

Sve je počelo nakon podmetanja eksploziva u zgradi u Laništu, pred stanom porodice Tomislava Sučića. Istražitelji su osobe povezane sa Zdenjakom stavili pod tajne mjere, prateći ih i prisluškujući uz odgovarajuće sudske naloge.

No, pritom su naišli i na veliki problem zbog kojega nisu mogli “probiti” njihovu komunikaciju. Naime, koristili su kriptirane mobilne uređaje, tako da ih nije bilo moguće prisluškivati. Međutim, na koncu su istražitelji ipak uspjeli probiti i tu vrstu komunikacije, što se, koliko je poznato, dogodilo prvi put u borbi protiv organiziranog kriminala u Hrvatskoj. Pritom su hrvatski istražitelji dobili veliku pomoć i od američkih kolega iz FBI-a.

Pročitajte više: SIPA zbog organizovanog kriminala pretresa na sedam lokacija u Sarajevu i Konjicu

Pratite nas na Facebook akter.ba - Aplikacija koja je skupo koštala balkanske bande: Cijela priča je počela u Kanadi

balkanske

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)