Antitijela u majčinom mlijeku ostaju 10 mjeseci nakon infekcije Covidom

Žene koje doje, a bile su zaražene Covidom-19 nastavljaju izlučivati ​​antitijela koja neutraliziraju virus u svoje mlijeko i do 10 mjeseci.


Osim što naglašavaju važnu ulogu koju dojenje može imati u zaštiti dojenčadi od bolesti, istraživači vjeruju da bi se takva antitijela mogla koristiti za liječenje ljudi s teškim Covid-19, sprječavajući njihovo pogoršanje.

Iako su mala djeca manje izložena riziku od razvoja ozbiljnog Covid-19 od starijih osoba ili one s ozbiljnim zdravstvenim stanjima, otprilike jedno od 10 dojenčadi mlađe od jedne godine bit će potrebna značajna bolnička pomoć ako se zaraze.

„Ovo je populacija koja doji, pa treba znati da li u mlijeku ima antitijela, koliko dugo će biti zaštitna nakon infekcije ili koja će cjepiva vašoj bebi pružiti najbolju zaštitu protiv antitijela, vrlo su važne informacije i bit će relevantni još dugo vremena ”, rekla je dr Rebecca Powell.

Antitijela u majčinom mlijeku donekle se razlikuju od antitijela na imunoglobulin G (IgG) koja prevladavaju u krvi i pokreću se cijepljenjem - iako se neka od njih također izlučuju u majčino mlijeko. Glavno antitijelo je sekretorni imunoglobulin A (IgA), koji se lijepi za sluznicu respiratornog i crijevnog trakta beba, pomažući u blokiranju ulaska virusa i bakterija u njihova tijela.

Iako su istraživači ranije otkrili antitijela protiv Sars-CoV-2 u majčinom mlijeku, nije bilo jasno mogu li neutralizirati virus ili koliko dugo ih žene nastavljaju proizvoditi nakon što su se suočile s koronavirusom.

Da bi istražili, Powell i njegove kolege uzeli su uzorke majčinog mlijeka od 75 žena koje su se oporavile od Covid-19 i otkrile da 88% sadrži IgA antitijela. U većini slučajeva oni su mogli neutralizirati Sars-CoV-2, što znači da su mogli blokirati infekciju.

Dalja mjerenja otkrila su da su žene nastavile izlučivati ​​ova antitijela i do 10 mjeseci. "To znači da ako nastavite dojiti, i dalje dajete ta antitijela u svoje mlijeko", rekao je Powell, koji je predstavio rezultate na Globalnom simpozijumu o dojenju i dojenju 21. septembra.

Ona vjeruje da bi IgA antitijela ekstrahirana iz majčinog mlijeka mogla biti korisna i za odrasle s teškim Covid-19. "To bi mogla biti nevjerojatna terapija, jer je predviđeno da se sekretorni IgA nalazi u ovim područjima sluznice, poput sluznice respiratornog trakta, i tamo preživljava i funkcionira vrlo dobro", rekla je Powell.

Njen tim je također istraživao prijenos antitijela u majčino mlijeko kod 50 žena nakon cijepljenja ubodima Pfizer, Moderna ili Johnson & Johnson (J&J).

Sve žene koje su primile cjepivo Moderna, a 87% onih koje su primile Pfizer cjepivo imale su u mlijeku specifična IgG antitijela za koronavirus, dok je 71% odnosno 51% imalo specifična IgA antitijela.

Za vakcinu J&J, samo 38% žena imalo je IgG antitijela, a 23% IgA antitijela protiv koronavirusa u mlijeku.

Powell je rekao: “Znamo da je nivo antitela koja proizvode RNA vakcine izuzetno visok u poređenju sa drugim vakcinama.

Ne mora vam biti potrebno toliko antitijela da biste se zaštitili od infekcije, ali učinak mlijeka zaista ovisi o tome da u krvi ima puno antitijela koja se prenose u vaše mlijeko.

Budući da je vakcina J&J stimulirana niža razina, vjerovatno je to razlog zašto su vrlo niske razine u mlijeku. ”

Tim sada istražuje odgovor antitijela na majčino mlijeko izazvan cjepivom AstraZeneca.

PROČITAJTE VIŠE: U Beču ograničenja za nevakcinisane protiv koronavirusa

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori