100 dana Bidenove vlade: Američki predsjednik održao prvi govor Kongresu: „Idi vakciniši se, Ameriko!“

Alex Wong/Getty Images

100 dana Bidenove vlade: Američki predsjednik održao prvi govor Kongresu: „Idi vakciniši se, Ameriko!“  

U svom prvom obraćanju američki predsjednik prije obje kongresne komore, Joe Biden pozvao se na novi američki početak nakon ere njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

„Nakon 100 dana spašavanja i obnove, Amerika je spremna za let. Opet radimo. Ponovo sanjajmo. Otkrijte ponovo. Ponovo vodite svijet ”, rekao je Biden u srijedu (po lokalnom vremenu) na Kapitolu.

Demokrata je promovirao svoje milijarde dolara vrijedne planove s kojima želi dovesti do dubokih promjena u zemlji. Biden je obećao budućnost u kojoj će država služiti narodu, otvoriti im mogućnosti i zajamčiti "pravednost i pravdu".

U pratnji njegovih kolega pregovarača

Biden će u četvrtak biti na funkciji 100 dana. 78-godišnji demokrat zamijenio je republikanca Trumpa u Bijeloj kući 20. januara. Prvi govor novoizabranog američkog predsjednika na zajedničkoj sjednici Zastupničkog doma i Senata na američkom Kapitolu tradicionalno se ne naziva adresom države članice, koja se inače održava svake godine. Po prvi put u povijesti SAD-a, u srijedu su iza predsjednika sjedile dvije žene: Kamala Harris, prva žena potpredsjednica te zemlje, i glasnogovornica Doma Nancy Pelosi.

Zbog pandemije korone, Bidenova publika bila je znatno manja nego u normalnim okolnostima. Publika obično sjedi čvrsto nagurana na tribinama u Predstavničkom domu.  Ove godine je, prema Pelosiju, prisustvovalo samo 200 umjesto 1.600 ljudi.

Financijski paket trebao bi donijeti rast

Biden je iskoristio svoje obraćanje kako bi pozvao kongresmene obje stranke da podrže dalekosežne planove njegove administracije. Opisao je infrastrukturni paket od milijardu dolara koji je predložio kao najveći poticaj za tržište rada od Drugog svjetskog rata. Program veći od 2 bilijona dolara (oko 1,7 bilionana evra) stvorit će milione novih radnih mjesta i masivan rast u narednih osam godina, obećao je Biden. Plan će pomoći Americi da prevlada u ekonomskoj konkurenciji 21. vijeka.

Proširene su socijalne beneficije

Bajdenovi planovi za podršku porodicama i promociju obrazovanja takođe su dalekosežni. Želi značajno proširiti socijalne beneficije, kojih je u SAD malo - očekuje se da će troškovi iznositi oko 1,8 biliona američkih dolara tokom jedne decenije. Porodični plan i infrastrukturni paket trebaju se financirati povećanjem poreza. "Niko ne bi trebao birati između posla i plate ili brige o sebi i voljenoj osobi - roditelju, supružniku ili djetetu", rekao je Biden.

Njegovi prijedlozi zahtijevaju odobrenje Kongresa - a zemlja je i dalje duboko podijeljena iznutra. S nekim planovima, Biden bi mogao naići na odbijanje čak i od strane pojedinih umjerenih demokrata u Senatu. Takođe je pozvao na nestranačku saradnju u borbi protiv „epidemije nasilja u oružju“ u SAD-u.

Aluzija na Georgea Floyda

Predsjednik je također pozvao stranke na koordinaciju kako bi se suprotstavili strukturnom rasizmu. "Svi smo vidjeli koljeno nepravde na vratu crne Amerike", rekao je Biden, misleći na ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je prošle godine zvjerski uhapšen u američkom gradu Minneapolisu. Sada osuđeni bijeli bivši policajac minutima je klečao na Floydovom vratu.

Biden poziva na vakcinaciju

S obzirom na svoju koronsku politiku, Biden je izvukao pozitivnu privremenu ravnotežu i pozvao Amerikance da se vakcinišu. „Idi vakciniši se, Ameriko!“ Rekao je Biden. Dostupno je dovoljno doza vakcine. "Posljednjih 100 dana jedne od najgorih pandemija u povijesti bilo je jedno od najvećih logističkih dostignuća koje je ova zemlja ikad vidjela," nastavio je Biden. Ali epidemija još nije poražena i SAD moraju ostati na oprezu.

Kao predsjednik, preuzeo je zemlju usred krize: Sjedinjene Države doživjele su najgoru pandemiju u stoljeću, najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije i, s olujom Kapitola u januaru, najgori napad na demokratiju od američkog građanskog rata.

Pokažite snagu demokratije

Iako je fokus bio na Bajdenovoj unutrašnjoj političkoj agendi, on se također pozabavio izazovima koje postavljaju Kina, Rusija, Iran i Sjeverna Koreja. Biden je pozvao svog kineskog kolegu Xi Jinpinga da se pridržava pravila globalne trgovine, a također je obećao da će braniti američke interese. Šef Kremlja Vladimir Putin upozorio je Bidena na daljnju eskalaciju usred rastućih tenzija između dviju zemalja. Postupak Moskve ima posljedice, rekao je Biden. Povodom nedavno izrečenih američkih kaznenih mjera, rekao je: "Odgovorio sam direktno i primjereno na rusko miješanje u naše izbore i kibernetičke napade na našu vladu i kompanije."

U konkurenciji sa svjetskim autokratijama, prema Bidenu, SAD moraju pokazati snagu demokratije. "Moramo dokazati da demokratija još uvijek djeluje", rekao je . Jasno je stavio do znanja da svoju vladu vidi na dobrom putu.

«Vakcinišimo zemlju. Otvaramo stotine hiljada radnih mjesta. Donosimo stvarne rezultate koje ljudi mogu vidjeti i osjetiti u vlastitom životu. "

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori