AMBASADORI U UN-U: ZABRINUTI DODIKOVOM RETORIKOM, SAD PODRŽAVAJU SCHMIDTA

Vijeće sigurnosti UN-a

Nakon općih izbora 2. oktobra prošle godine vlasti u BiH su pokazale pozitivan zamah u izvršnoj i zakonodavnoj grani vlasti.

Sada su obje vlade, kako u Federaciji Bosne i Hercegovine, tako i u Republici Srpskoj, imenovane i funkcionalne, kazao je visoki predstavnik BiH Christian Schmidt u svom izvještaju, obuhvaćajući period od 16. oktobra 2022. do 15. aprila 2023. godine, pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Rusija, kao predsjedavajuća Vijećem sigurnosti UN-a, nedavno je izrazila nezadovoljstvo zbog prisustva Christiana Schmidta, visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, na sastanku. Međutim, Rusija nije uspjela blokirati Schmidtovo obraćanje na sastanku, koje se održalo danas.

Napetosti su nastale zbog toga što Rusija smatra da Schmidt nema pravo govoriti u ime međunarodne zajednice. Umjesto toga, oni tvrde da je Schmidtova uloga ograničena na njegovo lično mišljenje.

U svom izvještaju, visoki predstavnik je kazao da potpuno provođenje Daytonskog sporazuma zahtijeva funkcionalnost vlade kao jedan od ključnih faktora. Proces stvaranja funkcionalne vlade Bosne i Hercegovine postigao je kritičnu točku kada je zemlja dobila status kandidata za pristupanje Evropskoj uniji 15. prosinca prošle godine, što je dočekano s velikim odobravanjem stanovništva.

Visoki predstavnik BiH Christian Schmidt u svom izvještaju

Međutim, vlada u Federaciji Bosne i Hercegovine bila je paralizirana zbog zastoja u parlamentu. To je djelomično riješeno odlukama donesenim u oktobru i aprilu. Ova odluka je dovela do olakšanja i poboljšanja u funkcionisanju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ukupno gledano, sve ove pozitivne promjene u Bosni i Hercegovini stvaraju poticajni zamah za uspješnu provedbu Daytonskog sporazuma. Funkcionalna vlada s jakim političkim i ekonomskim potencijalom ključna je za razvoj Bosne i Hercegovine i daljnje približavanje Evropskoj uniji.

Krajnji cilj u provedbi Daytonskog sporazuma je stabilna i potpuno funkcionalna Federacija. Ustavni sud odlučio je da su moje odluke u potpunosti u skladu s ustavom – kazao je Schmidt.

– Izgleda kao da zaboravaljaju vrijednost države. Region je platio cijenu u prošlosti iako su mnoge rane još uvijek otvorene. Oni su u krivu i moraju se probuditi jer ove integracije su prošlost. Operacije u dobroj vjeri su budućnost. Niko nikada neće biti u mogućnosti da izgradi održivu budućnost u Evropi glorifikujući ratne zločince, negirajući genocid i investirajući u govor mržnje i diskriminaciju zemlje – dodao je Hoxha.

Čestitamo FBiH na formiranju Vlade nakon osam godina. Ovo je postignuto zahvaljujući OHR-u i visokom predstavniku Šmitu. Sada je vrijeme da se napravi pravi progres. Predugo su etnonacionalističke partije narušavale napredak. Secesionistička retorika Milorada Dodika vodi ka izolaciji RS. On je oduzeo korake koji narušavaju državu. Veoma smo zahvalni radu Kristijana Šmita koji je vitalan u informiranju međunarodne zajednice o stanju u BiH.

SAD ostaju posvećene borbi protiv endemske korupcije. Ostajemo posvećeni suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i njenom multietničnom karakteru. Za kraj, podržavamo ured visokog predstavnika u potpunosti, i u korištenju Bonskih ovlasti, dok se ne ispuni agenda 5+2, rekao je ambasador SAD u Vijeću sigurnosti UN-a.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti