Aleksandar Schallenberg položio je zakletvu kao kancelar Austrije

Alexander Schallenberg (52) položio je zakletvu kao kancelar Austrije. On zamjenjuje Sebastiana Kurza (35) koji je podnio ostavku tokom vikenda.

Alexander Schallenberg (52) položio je u ponedjeljak kao novi kancelar Austrije zakletvu predsjednika Aleksandra Van der Bellena, prenosi dw.com.

Diplomata koji je bio ministar vanjskih poslova, Schallenberg je blizak saveznik Sebastiana Kurza, koji je u subotu podnio ostavku na mjesto kancelara nakon optužbi za korupciju uslijed istrage koja je prošle sedmice pokrenuta protiv njega i još devet osoba, uključujući više pomoćnike.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća EU Charles Michel uputili su čestitku nakon svečane zakletve.

Zašto je Kurz podnio ostavku?

Protiv 35-godišnjeg Kurza i devetorice drugih vodi se istraga zbog kršenja povjerenja, korupcije i podmićivanja, dok se protiv Kurza vodi posebna istraga zbog krivokletstva. Negirao je prekršaje i u početku je oklijevao da podnese ostavku, ali je ta pozicija postala politički neodrživa.

Tužioci tvrde da su konzervativni zvaničnici u Ministarstvu finansija koristili državna sredstva za plaćanje manipuliranih podataka o glasanju i pokrivenosti povoljnih za Kurza počevši od 2016. Prošle sedmice bilo je racija u kancelariji i sjedištu Kurzove Narodne stranke, kao i na drugim lokacijama vezanim za skandal.

Kurz će ostati na čelu svoje stranke, na funkciji koju je obnašao od 2016. godine, a nakon izlaska iz kancelarije postati njen vodeći član parlamenta. Pobijedio je na izborima za parlament 2017.

Kurzov mlađi koalicioni partner, Zeleni, bili su uporni da Kurz podnese ostavku. Njegovi kritičari optužili su ga da nadgleda sistem koji krši pravila o finansiranju stranaka i imenovanjima na državne poslove, radije postavljajući lojaliste u svoju potragu za moći.

Schallenberg će slijediti Kurzovu politiku

Opozicija vjeruje da će Schallenberg nastaviti raditi za Kurza, koji će ostati politički aktivan i za koga se očekuje da će biti "kancelar u sjeni".

"Sve opozicione stranke slažu se da nema promjena u kurz sistemu. On još uvijek ima sve konce u svojim rukama i imenovani kancelar Schallenberg je dio ovog kurz sistema", rekao je Kai Jan Krainer iz socijaldemokrata, govoreći za ORF radio.

No, sam se Kurz osvrnuo na glasine navedene u izjavi objavljenoj u ponedjeljak na Facebooku, rekavši da "nije kancelar u sjeni".

Krainer je sjedio u parlamentarnoj istražnoj komisiji koja je razmatrala navode o korupciji pod prvom kurzovom vladom u kojoj je Narodna stranka bila u koaliciji sa krajnje desničarskom Strankom slobode (FPÖ).

Kurzov prvi dolazak na vlast završio je takozvanim skandalom "Ibiza-gate" 2019.

Michael Linart, 63, austrijski ambasador u Francuskoj, zamijenit će Schallenberga u Ministarstvu vanjskih poslova.

ar / aw (AFP, dpa, Reuters)

Pročitajte više: Austrija planira otvoriti restorane, barove i hotele

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori