Al Pacino: 25.aprila proslavio je 81. rođendan.

Al Pacino proslavio 81. rođendan
Nikada nije stao pred oltar

Legendarni glumac Al Pacino proslavio je 81. rođendan. Na sceni je već skoro 60 godina. Tokom karijere ostvario je brojne zapažene uloge, a privatno nikada nije stao pred oltar.

Jedan od najvećih holivudskih glumaca svih vremena svakako je Al Pacino. Glumio je brojne negativce, a neke od njegovih uloga danas su već kultne - poput one u filmu "Kum". Jedna od njegovih zadnjih zapaženijih uloga je ona Jimmyja Hofe u nagrađenom filmu Martina Scorsesea, "Irac". Popis likova koje je igrao tokom karijere zaista je značajan.

Alfredo James Pacino rodio se u New Yorku 25. aprila 1940. godine, a njegovi roditelji Rose i Salvatore Pacino porijeklom su iz Italije.

Oskarovac Pacino je sa 17 godina odustao od srednje škole, te je radio kao domar, vozio je autobus, radio je u pošti i bavio se raznim zanimanjima kako bi zaradio za život. Bavio se bejzbolom, htio je postati sportista, a prijatelji su mu dali nadimak "Glumac" još kao tinejdžeru.

Glumio je na njujorškoj underground sceni, a u HB Studiju je upoznao Charlieja Laughtona, koji mu je kasnije postao mentor i najbolji prijatelj. U tom je periodu, danas poznati glumac bio beskućnik te je često spavao na ulicama, u pozoristu ili kod prijatelja.

Kada je imao 22 godine preminuli su mu majka i djed, nakon čega je primljen u organizaciju profesionalnih glumaca, "Actors Studio".

Godine 2010. postao je potpredsjednik iste organizacije. Odbijao je brojne uloge, a nikada nije stao pred oltar.

U bostonskom Charles Playhouseu je glumio 1967. godine, što mu je bio i prvi duži glumački posao. Tamo je upoznao i glumicu Jill Clayburgh s kojom se kasnije preselio natrag u New York.

Za svoje uloge na Broadwayju je dobio nagradu Tony, a na velikom platnu se prvi put pojavio 1969. godine u filmu "Me, Natalie".

Od tada do danas njegova je karijera išla samo uzlaznom putanjom. Sarađivao je s brojnim rediteljima i kolegama, te je postao legenda svjetskoga filma.

Zanimljivo, Pacino se nikada nije ženio. Tokom godina povezivali su ga s brojnim kolegicama. Govorili su da je zaljubljen u Debre Winger, Tuesday Weld i Penelope Ann Miller do Diane Keaton. Međutim pred oltar nikada nije stao.

S Beverly D'Angelo s kojom je bio od 1996. do 2001. godine ima blizance, a s učiteljicom glume Jan Tarrant ima ćerku.

S ulogom Michaela Corleonea povezao se na više činjenica, a činjenica koja im je najviše zajednička je to da su se i Pacinovi baka i djed sa Sicilije preselili u SAD, baš kao i Corleonovi u filmu.

Glumac je oduvjek bio veliki fan Williama Shakespearea, a režirao je nekoliko predstava napravljenih po njegovim djelima. Tokom godina je odbijao brojne uloge, a među njima je i uloga Hana Soloa u "Ratovima zvezda".

Pročitaj više: Al Pacino: “Ne možete dopustiti da postanete debelokožac”

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori