Android: Kada i kako je stvoren legendarni logotip?

Gotovo svima je poznat logotip velike kompanije Android. Riječ je o robotu u zelenoj boji. Međutim, da li znate historiju njegovog nastanka?

Logotip Androida dizajnirala je 2007. godine Irina Blok, grafička dizajnerica u Google kompaniji. Otkrila je da je Android logotip dizajniran kako bi postao međunarodni simbol. Njegov izbor zahtjevao je odnos s imenom, a tim koji je radio na izradi odlučio je iskopati neke vrlo jednostavne skice.

Glavni element Andoid logotipa je robot koji se sastoji od četverougaonog torza, polukružne glave s dvije antene na sebi i udova predstavljenih šipkama. Irina Blok smislila je simbol jer je od svog nadređenog dobila preporuku da u svoje rješenje uvrsti robota.

Dodala je da je njeno idejno rješenje pretrpilo nekoliko promjena, prije nego je imenovan kao ikona kakvu danas poznajemo. Izbor boje temelji se na standardnoj vrijednosti boje ispisa. Irina je objasnila da zelena boja, i to nijansa koja je korištena, odlično može biti u kontrastu s gotovo svim bojama, posebno s tamnim.

Da li se radi o plagijatu?

U početku se govorilo da je logotip plagijat. Uporedili su ga s likom iz igre pod nazivom „Gauntlet: Treći susret“. Međutim, Irina je to demantovala. Naglasila je da je logotip izrađen bez ikakvih elemenata plagijarizma.

Foto: Gauntlet: The Third Encounter/ Youtube

Razne teorija zavjere su se šuškale, sve dok se nije rodio jedinstveni logotip kakav poznajemo danas. Bio je dovoljno jednostavan da postane ikoničan, privuče mnoge korisnike, te služi svrsi kakva mu je prvobitno i zamišljena.

Pročitajte više: Mobilni uređaj ne biste trebali puniti preko noći, a evo i zašto

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)