TURSKE PIDE: Bolje od klasične klasičnu pizze! (RECEPT)

Pide ili turska pizza su savršeno nadjeveno pecivo koje može biti kompletan obrok, a kombinacije nadjeva su mnogobrojne.

pide turska pizza
Kad ovo jednom probate, nikad više nećete praviti klasičnu pizzu

Pide ili turska pizza su savršeno nadjeveno pecivo koje može biti kompletan obrok, a kombinacije nadjeva su mnogobrojne. Ova količina sastojaka je dovoljna za 8 većih komada, kao kompletan obrok za 4 osobe…a ako vam je potrebna manja količina, prepolovite sve sastojke. Ovdje sam predstavila i meni 2 omiljena nadjeva, sa sirom i blitvom i mljevenim mesom sa domaćim paradajz sosom i sirom.

Potrebni sastojci:

Tijesto:
– 600 g mekog (glatkog) brašna,
– 8 g suhog kvasca,
– 1 čajna kašičica šećera,
– 2 kafene kašičice soli,
– 1 jaje,
– 150 ml ulja,
– 1-2 dl mlake vode (u zavisnosti od vrste brašna),
– 2 dl mlakog mlijeka

Nadjev I:
– 300 g mljevenog junećeg mesa,
– 1 glavica crvenog luka,
– 2,3 čena bijelog luka,
– so, biber,
– oko 9 kašika paradajz sosa
-150 g sira (mozzarella, gauda, livada)

Nadjev II:
– 200 g svježe blitve ili špinata,
– 250 g sitnog kravljeg sira,
– 2 kašike pavlake,
– 2 jaja,
– so,
-2 čena bijelog luka,
-150 g sira (mozzarella, gauda, livada)

Još potrebno:
– 1 žumanjak i 1 kašika jogurta za premaz
– susam

Izrada:

Tijesto:
U plastičnoj posudi u prosijano brašno na sredinu dodati kvasac i šećer, a po obodu brašna dodati so. Dodati i toplo mlijeko, vodu, jaje i ulje i zamijesiti mekše tijesto (količina tečnosti može variriati u zavisnosti od vrste brašna). Prekriti posudu plastičnom folijom ili krpom i nakon 20 minuta premijesiti tijesto na radnoj površini, po potrebi dodati malo brašna i mijesiti oko 5 minuta. Formirati glatku kuglu, vratiti u posudu i ostaviti da nadolazi oko 1h. Za to vrijeme pripremiti nadjeve.

Nadjev I:
U široj tavi zagrijati ulje i prodinstati sitno sjeckan luk. Dodati i mljeveno meso i dinstati. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Na kraju dodati i paradajz sos (ja sam radila sa domaćim sa mnogo bosiljka i bijelog luka) i po potrebi još začiniti željenim začinima te još malo dinstati. U ovaj nadjev možete dodati po želji i neko povrće: paprika, kukuruz šećerac, tikvica…

Nadjev II:
Svježe listove blitve ili špinata oprati i odrezati višak peteljki. Listove sitno isjeckati i prebaciti u odgovarajuću činiju u koju dodmo i sitni sir, pavlaku, jaja, protisnemo bijeli luk i posolimo po ukusu. Sve promiješati i nadjev je spreman.

Nadošlo tijesto podijeliti na 8 loptica i ostaviti ih da odmaraju još nekih 10-ak munuta. Pripremiti veliku pleh od rerne 42×32 cm, obložiti pek papirom.

Svaku lopticu razvaljati u izdužen ovalni oblik i nanijeti dio nadjeva te raporediti izmrvljeni mozzarella sir (ili naribanu gaudu; livada sir). Ja kada razvaljam tijesto, prije filovanja prebacim ga na posebno iskrojenu traku pek papira i tek onda filujem i formiram oblik, te tako sve zajedno sa trakom papira prebacim u pleh. Oko 2 cm od krajnjih ivica tijesta ostavimo nenafilovano jer ćemo taj dio prebacivati preko fila kako bi formirali oblik “čamca”. Krajeve dobro spojiti i uvrnuti.
U jedan pleh stanu 4 komada, dakle trebaće vam 2 pleha.
Prije pečenja ostaviti ih prekrivene da odmaraju još oko 15-ak minuta pa ih premazati umućenim žumanjkom sa malo jogurta i posuti susamom.

Peći ih u rerni koja se zagrijala na 250°C, a čim stavitie pleh temperaturu smanjiti na 220°C i peći oko 17 minuta ili dok ne porumene (dužinu i temperaturu pečenja prilagodite vašoj rerni). Pečene pide prekriti krpom, ostaviti 10-ak minuta da se prohlade i spremne su za jelo.

Pide možete puniti raznim nadjevima, ja sam predstavila meni omiljene.

Izvor: https://mymilicake.com/turske-pide/

Pročitaj više: Recept za Sarajevsku učkur pitu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)