Je li debljanje tokom ciklusa normalna pojava?

Girl laying on couch
Photo by Polina Zimmerman from Pexels

Mnogi tvrde da im se dogodi debljanje tokom ciklusa. Međutim da li je to istina? Tokom ciklusa žena se može udebljati tri do pet kilograma koji nestaju nekoliko dana nakon prestanka krvarenja. To je firički simptom predmenstrualnog stanja. PMS uključuje širok raspon fizičkih, emocionalnih i bihevioralnih simptoma koji pogađaju ženu nekoliko dana, do dvije sedmice prije menstruacije.

Ovi su simptomi uzrokovani hormonalnim promjenama tokom menstrualnog ciklusa. PMS je vrlo česta pojava. Više od 90 posto žena koje imaju menstruaciju imaju i PMS.

Šta je razlog debljanja tokom ciklusa?

Debljanje i nadutost u stomaku uobičajeni su simptomi tokom menstruacije. Mogli biste se tako osjećati iz više razloga.

Hormonske promjene

Hormonske promjene mogu uzrokovati debljanje. One povećavaju zadržavanja vode. U danima prije menstruacije, estrogen i progesteron brzo se smanjuju. To vašem tijelu govori da je vrijeme za početak menstruacije. Estrogen i progesteron također kontrolišu način na koji vaše tijelo reguliše tećnost. Kad ti hormoni fluktuiraju, tkiva u vašem tijelu akumuliraju više vode. Rezultat je zadržavanje vode. Zadržavanje vode može uzrokovati oticanje ili natečenost u grudima, želucu ili ekstremitetima. To povećava tjelesnu težinu, ali ne i masnoću.

Photo by Polina Zimmerman Izvor: Pexels
Nadimanje

Periodično nadimanje ili grčevi u stomaku mogu učiniti da osjećate da vam je odjeća tijesna. Ovo nije debljanje, ali možda ćete se osjećati kao da ste dobili nekoliko kilograma viška. Tokom ovog perioda, hormonalne promjene mogu povećati gasove u gastrointestinalnom traktu i uzrokovati nadutost. Zadržavanje vode u stomaku također može dovesti do nadutosti. Ona se može opisati kao osjećaj stiskanja ili natečenosti u trbuhu ili drugim dijelovima tijela.

Grčevi u želucu također mogu uzrokovati osjećaj debljanja. Te grčeve uzrokuju hemikalije koje maternica oslobađa. Te hemikalije čine da se maternica kontrahira i izbaci sluznicu. Zbog toga će doći do bolova u stomaku tokom menstruacije.

Žudnja za hranom ili prejedanje

Hormonske promjene tokom menstruacije mogu vas natjerati i na prejedanje. U sedmici prije menstruacije, razina progesterona raste. Progesteron je stimulans apetita. Kako se progesteron povećava, možda ćete jesti više nego obično. Estrogen također reguliše serotonin, neurotransmiter koji kontroliše raspoloženje i smanjuje apetit. Kada estrogen padne neposredno prije ciklusa, pada i serotonin. Rezultat je veći apetit.

Niski serotonin također može povećati žudnju za šećerom jer hrana s visokim učinkom ugljikohidrata pomaže tijelu da stvara serotonin. Ako je serotonina malo, mozak žudi za više šećera.

Preskakanje treninga

Kada imate nadutost i grčeve, veće su šande da ćete preskočiti vježbanje. To može pridonijeti debljanju, posebno ako imate povećanu glad ili želju za hranom. Sedam dana prije menstruacije, estrogen i progesteron se povećavaju, uzrokujući umor i slabu izdržljivost. Možda će vam biti neugodno vježbati kako se približavate menstruaciji.

Pročitajte više: Može li vas ljubav udebljati?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)