Ovi hrskavi kroketi napravljeni su od pirea prženog krumpira i punjeni mljevenim mesom. Možete ih poslužiti uz umak ili prilog po želji.
Sastojci:
500 g krompira
45 g sira cheddar
½ kašikice soli
½ kašikice papra
½ kašikice češnjaka u prahu
400 g mljevene junetine
½ kašikice soli
½ kašikice bibera
½ kašikice bijelog luka u prahu
4 kriškemozzarelle
75 g brašna
2 jaje
100 gprezle
Priprema:
Svaki krompir izrežite na 8 dijelova.Pržite krompir dok ne postane lijep i zlatan, ali ne presuh.Prženi krompir stavite u posudu, a zatim ga zgnječite gnječalicom dok ne postane glatko.Dodajte začine i nasjeckani sir cheddar. Pomiješajte pa stavite sa strane.
Pomiješajte mljevenu govedinu sa začinima.Podijelite na 4 dijela, a zatim napravite goveđu pljeskavicu.Pržite goveđe pljeskavice dok obje strane ne postanu blago smeđe.Nakon što su goveđe pljeskavice pečene, odložite ih na rešetku za hlađenje kako biste uklonili višak ulja.
Pire krompir podijelite na 4 dijela. Poravnajte na ½ cm debljine. Na krompir stavite goveđu pljeskavicu i krišku mozzarelle. Zatim zamotajte u krompir i oblikujte kroket. Uvaljajte krokete u brašno zatim u jaja i krušne mrvice. Na tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Krokete pržite dok ne postanu lijepi i zlatni. Nakon što su kroketi pečeni, upijte višak masnoće kuhinjskim papirom. Poslužite uz umak po želji i uživajte! (index.hr)
Pročitajte više: Recept: Krem supa od tikvica