Recept: Hurmašice koje se tope u ustima

Hurmašice

Hurmašice koje se tope
Foto Facebook

Recept smo preuzeli s Facebook Kuharice Čarobnice Kuharice

Hurmašica je kolač koji je u naše krajeve stigao sa Bliskog istoka. Na ovim prostorima se priprema toliko dugo da se već udomaćio i smatra se starom tradicionalnom bosanskom slasticom. Ovaj kolač uvijek obraduje ukućane i neminovno podsjeća na naše nane, bake, majke...

Hurmašica ili hurmadžik ima oblik hurme i otud potiče i naziv ove slastice. Osnovn sastojci su: brašno, puter, šećer, voda

Sastojci:

150 gr putera sobne temperature

50 gr šećera

1 jaja

Pola kašikice jabukovog sirćeta

Pola kašikice sode bikarbone

Kašika kajmaka

2 kašike ulja

orasi

Foto: Facebook

Izmiksati puter dok ne postane fina kremasta masa

dodati jaje pa sve skupa miksati, ulje kajmak šećer i ostale sastojke dodavati uz miksanje. Na kraju brašno dodati postepeno dok ne dobijete kompaktnu masu i tijesto nježne fine strukture.

Agda:

500 g šećera

600 ml vode

Vanilin sećer i par kriški limuna

Agdu ukuhati nekih 15 d0 20 min skloniti da se ohladi.

Tepsiju pomastiti i oblikovati hurmašice. Ukoliko imate "brdo", mala starinska spravica za izradu šare na hurmašici, lagano pritisnite hurmašicu na "brdo". Ukoliko nemate, snalažljiva domaćica "kuharice Čarobnice" se dosjetila da to uradi nožem (napraviti rezove ne hurmašici). Alternativa je i standardno erende. Po nekim receptima pola rijezge oraha se utisne unutar hurmasice i fino se zaobli, prekrije, pa tek onda stavlja na "brdo" da se šara izradi. S druge strane neke domaćice samo pospu rendanim orasima nakon što se hurmašice ispeku i zaliju. To možete uraditi ovisno o vašoj želji i volji.

Hurmašice peći ustvari na 170c 40 do 50 min., trebaju se sušiti a ne peći. Paziti da se ne prepeku. Trebaju ostati što svijeltije. Trebaju dobiti svijetlu zlatkastu boju.

Vruće hurmašice zaliti hladnom agdom na dva puta, ostaviti da upije agdu i služiti rashlađene u frižideru.

Pročitajte više: Kraljica kolača: Sarajevska baklava

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)