Recept: Lasagne bolognese

Gastro

Lasagne bolognese možete pripremiti kod kuće da budu kao da jedete u nekom od najboljih svjetskih restorana.

Sastojci za 6 osoba:

5 kašika maslinovog ulja

1 crveni luk

1 mrkva

750 g mljevene junetine

200 ml crnog vina

500 ml pasiranog paradajza

500 ml vode ili temeljca

sušeni bosiljak

sol i biber

500 g listova za lazanje

Beschamel umak

50 g maslaca

4 kašike glatkog brašna

1 l mlijeka

Sol

Priprema:

Na ulju dinstajte nasjeckano povrće, dodajte meso, pustite da se uz miješanje zapeče sa svih strana, pa podlijte vinom, dodajte paradajz, vodu i začine.

Uz povremeno miješanje kuhajte oko 45 minuta u polupoklopljenom loncu na srednje jakoj vatri.

Neka umak bude dosta tekuć, listovi za lazanje će upiti tekućinu tokom pečenja.

Maslac rastopite, dodajte brašno, uz miješanje prepržite brašno oko minutu, dodajte mlijeko (zagrijano, ali ako vam se ne da još i to raditi, ne trebate) i sol.

Miješajte pjenjačom da nestanu eventualne grudice, pa ugasite vatru kad zakuha.

U vatrostalnu posudu dimenzija otprilike 25 cm x 40 cm stavite malo beschamela. Na to listove za lazanje, tako da napravite sloj koji ćete opet preliti s malo beschamela i bolognese umaka.

Taj postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Dakle - listovi, beschamel, bolognese.

Na vrhu treba biti samo beschamel, a možete posipati ribanim sirom ili parmezanom ako želite.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 45 minuta. Dobit će hrskavu koricu. Prije jela ih pustite da se prohlade, oko 15 minuta.

Pročitajte više: Recept: Rižoto sa povrćem, savršen za toplo ljeto

Pratite nas na Facebook akter.ba - Recept: Lasagne bolognese

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)