Recept: Savršena krempita

Gastro

Recept: Savršena krempita
Foto: akter.ba

Krempita je kremasta slastica izuzetno popularna u srednjoj Europi s brojnim regionalnim varijacijama.

Sastojci:

  • 3 kore lisnatog tijesta
  • 6 jaja
  • 20 kašika šećera
  • 2 l mlijeka
  • 0,5 l vode
  • 2 vanilin šećera
  • 5 kašika brašna
  • 350 g gustina
  • 1 puding od vanilije
  • za posipanje šećer u prahu i mljevene pistacije
  • oko 200 ml pavlake za šlag

Priprema

  1. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati sva tri lista lisnatog tijesta, staviti na pleh, jedan list isjeći oštrim nožem na kvadravte željene veličine, izbockati viljuškom, pa peći u pećnici zagrijanoj na 220 C oko 5 minuta. Mlijeko sipati u šerpu, pa staviti da prokuha. Umutiti žumanca, 10 kašika šećera, vanilin šećer, dodati puding, gustin i brašno,koje smo pomiješali sa vodom, pa sve dobro sjediniti. Izliti u mlijeko, pa kuhati kao puding, miješajući svo vrijeme, dok se masa ne zgusne.
  2. Posebno umutiti bjelanca sa 10 kašika šećera u čvrst snijeg. Umućen snijeg pažljivo sjediniti sa još toplom kremom. Dodati i umućenu pavlaku za šlag, pa sve lagano sjediniti.
  3. Staviti kremu na jedan pečen list lisnatog tijesta, u duboki pleh, pa prekriti još jednim listom, pa ponovo sloj kreme te na kraju pokriti listom koji je izrezan. Dobro ohladiti, pa posuti prah šećerom i mljevenim pistacijama. Za dekoraciju koristiti jagodu.

Pročitajte više: Recept: Kremasti složenac od jagoda i milerama

Pratite nas na Facebook akter.ba - Recept: Savršena krempita

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)