Grčka od maja prima vakcinisane turiste i one s negativnim nalazom na covid-19

Grčka zatražila uspostavu potvrde vakcinisanja na nivou Europske unije!

Ova zemlja bilježi drastičan pad broja turista. Ovoga ljeta ih je došlo samo četiri miliona – u poređenju s godinom prije pandemije, 30 miliona. Sada se svi nadaju da bi barem ljeto 2021.godine moglo biti bolje.

Turizam je ključna branša grčke privrede. Čini petinu grčke privrede i zapošljava svakog petog radnika. Međutim od prošle godine ova grana privrede pogođena je pandemijom koronavirusa.

Foto: Pexels- Simon Berger

Turizam Grčkoj donosi najviše prihoda pa je ta zemlja zatražila uspostavu potvrde vakcinisanja na nivou Europske unije kako bi se omogućila putovanja.

Osobe koje su se vakcinisale, imaju antitijela ili negativan nalaz na koronavirus moći će na ljetovanje u Grčku, rekao je ministar turizma Harry Theocharis.

Grčka namjerava otvoriti vitalnu ljetnu sezonu do sredine maja, najavio je Theocharis dok se obraćao turističkom sajmu ITB Berlin iz Muzeja Akropole u Ateni.

Foto: Pexels - Luke Webb

"Grčka je spremna i ima kompletan protokol za ljeto 2021.", rekao je Theocharis.

"Turisti će biti dobrodošli ako su se prije putovanja vakcinisali, imaju antitijela ili negativan nalaz. Svi turisti bit će podvrgnuti nasumičnom testiranju", dodao je. 

Grčki ministar turizma rekao je da će prioritet nakon vakcinisanja najranjivijih biti osobe zaposlene u ugostiteljstvu. Rekao je da će se tražiti češće testiranje zaposlenika. 

Grčka je zatvorila nekoliko dijelova zemlje kako bi suzbila širenje koronavirusa nakon što je nagli porast zaraza pritisnuo zdravstveni sistem. Međutim i dalje se drži bolje od većine Europe. 

U toj zemlji potvrđeno je gotovo 7.000 žrtava covida-19 od početka pandemije. 

Pročitaj više:Ramsko jezero: Tamo gdje se mir i priroda spajaju u jedno

Izvor: Jutarnji.hr

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)