Rekonstrukcija Trga oslobođenja Alije Izetbegovića

Rekonstrukcija Trga oslobođenja Alije Izetbegovića
Foto: fokus.ba

Općina Stari Grad raspisala je javni poziv za uvid u Glavni projekat rekonstrukcije Trga oslobođenja Alije Izetbegovića, koji će biti izložen u prostorijama Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH dala je pozitivno mišljenje na projekat Trga oslobođenja Alije Izetbegovića. Koji je Općina Stari Grad Sarajevo potom uputila na mišljenje Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Ministarstvo je zatražilo izmjene i dopune projekta u vezi sa tehničkim pitanjima i tehničkim saglasnostima. Općina je ispunila sve zahtjeve ministarstva nadležnog za izdavanje saglasnosti za rekonstrukciju Trga.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja tada je naložilo Općini Stari Grad Sarajevo da raspiše javni poziv za uvid u Glavni projekat prije izdavanja saglasnosti za rekonstrukciju Trga oslobođenja – Alije Izetbegovića u Sarajevu.

Shodno tome, Općina Stari Grad je objavila javni poziv za uvid u Glavni projekat. Koji će biti izložen u prostorijama Federalnog ministarstva prostornog uređenja, ulica Hamdije Čemerlića 2, od 11 do 15 sati, u trajanju od 15 dana.

Na javni poziv mogu se prijaviti samo stranke u postupku, u skladu sa članom 56. stav 4. i 5. Zakona o uređenju prostora i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, saopćeno je iz Općine.

Podsjetimo, načelnik opštine Ibrahim Hadžibajrić ranije je najavio da će se pitanje Trga Alije Izetbegovića riješiti rekonstrukcijom platoa. Uz zadržavanje zelenih površina, ali i drugih objekata poput spomen-obilježja, biste bh. pisci, šahovski plato i drugo.

Iako je bilo najava o izgradnji podzemne garaže, od toga se odustalo.

"S obzirom na sve opcije i prijedloge koji su nam dostavljeni nakon najave izgradnje podzemne garaže na Trgu Alije Izetbegovića, odlučili smo se za rješenje koje će svima biti najprihvatljivije. Uz podršku bratske nam općine Fatih sa Republike Turske radićemo na rekonstrukciji trga, uz zamjenu dotrajalih ploča.Imali smo opciju dva projekta, jedan je uključivao podzemnu garažu, a drugi koji smo uradili prije nekoliko godina uključivao je samo rekonstrukciju platoa“, rekao je načelnik Hadžibajrić.

Podsjetimo, veliki broj građana protivio se izgradnji garaže ispod Trga oslobođenja - Alija Izetbegović. Kao i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, koja nije dala saglasnost na nacrt projekta za njenu izgradnju.

Pratite nas na Facebook-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)