Recept: Juneće šnicle u saftu

Recept

Juneće šnicle u saftu mekane i ukusne, recept je koji će vas oduševiti. Izuzetno ukusan i vrlo jednostavan saft od junetine.

Juneće šnicle odnosno junetina od buta je upravo idealna za ovaj saft. Na kraju meso bude mekano, potrebna je viiljuška, neki prilog i malo salate. Svi će ukućani biti zadovoljni.

Sastojci:

700g junećih šnicli (juneći but)
15g soli
250g mrkve
300g svježeg paradajza
crvena i zelena svježa paprika
3 češnja bijelog luka
lovorov list
po želji ljuta papričica da bude malo pikantno
mala grančica ružmarina
250g prase (ili dvije veće glavice luka kao alternativa)
malo korijenastog povrća (peršun i celer) opcija ako imate pri ruci
ulje
5g slatke paprike (aleva paprika)
300g zamrznutog graška
20g glatkog brašna + 8 dl mlake vode
sjeckani listići peršina

Priprema:

  • Juneće šnicle istući i posoliti sa obje strane 
  • Crvenu i zelenu papriku, paradajz, bijeli luk, prasu (mogu i dvije glavice luka ako nemate) sitno nasjeckati. Mrkvu naribati
  • Dodati i lovor, ružmarin i ljutu papričicu po želji, ako volite malo ljutkasto.
  • Dodajte i malo korijenastog povrća, celera i peršuna, okus je bolji 
  • Na prilično jakoj vatri dinstati  svo povrće zajedno 15 minuta
  • Podliti sa 3 dl vode pa nastaviti još 15 minuta poklopljeno uz povremeno miješanje
  • Sada ponoviti radnju i podliti još jedom sa istom količinom vode i poklopiti na još 15 minuta da sve povrće omekša
  • Kada su sokovi i tekućina reducirani gotovo u potpunosti, dodati meso
  • Ostaviti par minuta sa jedne i par minuta sa druge strane dok se sokovi ne reduciraju
  • Sada podlijevati 5 puta svakih odprilike 15 minuta sa 3 dl vode dok junetina ne omekša. Držati poklopljeno
  • Izvaditi juneće šnicle van pa dodati slatku papriku (aleva paprika) i upržiti minutu
  • Dodati zamrznuti grašak (a i ne morate, to neka bude opcija ako volite i imate malo graška u zamrzivaču)
  • Zaliti odmah preko graška sa mješavinom 8 dl mlake vode i posoliti i pobiberiti još malo po želji i ukusu
  • Ostaviti da krčka i zgusne se još deset minuta
  • Skuhati tjesteninu ili neki drugi prilog po želji

Pročitajte više: Recept: Pileća prsa sa povrćem

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)