Riba je izuzetno zdrava namirnica, a posebno je losos poznat po svojim brojnim dobrobitima. Bogat je proteinima, omega-3 masnim kiselinama te vitaminima i mineralima.
Recept:
Potrebno vam je - fileti lososa x3,
so, biber, bijeli luk u prahu, crveni luk, bijeli luk u prahu, mrkva, tikvica, brokule, maslinovo ulje, vrhnje za kuhanje.
Priprema:
Izrezati povrće, pomastiti tepsiju maslinovim uljem, istresti povrće u tepsiju, dodati začine (so, biber, bijeli luk u prahu).
Staviti povrće u zagrijanu rernu na 220 C i peći otprilike 15 minuta Dok se povrće peče, na zagrijanu tavu sa maslinovim uljem pržite losos po 3 minute sa obje strane...
Izvadite povrće iz rerne i preko njega stavite losos i nakon toga sve skupa vratite u rernu jos 10 minuta.
Sos:
U istoj tavi u kojoj smo pržili losos dinstamo isjeckani crveni luk, dodati šoljicu vode (možete koristiti i bijelo vino). Opet dodamo sve začine, dodamo i 200ml vrhnja za kuhanje.
2 3 minute nakon što prokuha ugasiti i dodati peršun,
Uživajte i prijatno!
Pročitajte više: Recept: Hrskave lađice od hljeba s jajima i sirom
Pratite nas na Facebook akter.ba