Ispostavilo se da u vašoj kuhinji ima mnogo opasnih stvari, a mnoge namirnice koje su često ukusne mogu ugroziti vaše zdravlje ako niste oprezni. Očistite frižider i ostavu kako biste osigurali sigurnu ishranu.
Gljive
Nisu sve gljive jednake. Neke gljive mogu biti savršene , ali neke vrste sadrže otrove koji mogu ubiti.
Paradajz
Sočno crveno voće u svom lišću sadrži otrov, glikoalkaloid, koji je poznat po tome što izaziva bol u želcu, teške grčeve i tjeskobu. Zato se klonite lišća i stabljika.
Kikiriki
Jedna od najčešćih alergija je na kikiriki. Najteži odgovor je anafilaksa, koja može dovesti do ozbiljnog suženja dišnih puteva, šoka, pa čak i gubitka svijesti. Dovoljno je opasno da izazove smrt ako se ne liječi, pa znajte svoje alergije prije nego što se približite ovoj bebi ili njihovom prijatelju ovisniku, maslacu od kikirikija.
Školjke
Ozbiljna alergijska reakcija na školjke može spriječiti disanje, pa čak i biti opasna po život.
Krompir
Krompir ima i otrovne stabljike i lišće, ali i pored toga trovanje krompirom je rijetko. Većina smrtnih slučajeva povezanih s krompirom dolazi od konzumiranja zelenog krompira ili pijenja čaja od listova krompira.
Sirovo meso i nekuhana jaja
Sirovo meso - uključujući crveno meso, perad i plodove mora - i nekuhana jaja mogu sadržavati bakterije salmonele, koje mogu uzrokovati gastroenteritis kod ljudi. Trovanje salmonelom može dovesti i do ozbiljnih komplikacija, poput bakterijemije (kada salmonela uđe u krvotok) koje su opasne po život za osobe sa slabijim imunološkim sistemom. Zato zapalite plamen ispod mesa kako biste izbjegli bilo kakve rizike.
Bademi
Ovo sjeme (ne, zapravo nije orah) može imati mnoge zdravstvene koristi - ali je i potencijalno puno otrova. Gorki bademi, dok su u sirovom obliku, puni su cinaida. Moraju proći specijaliziranu toplinsku obradu (više od samog pečenja u pećnici) kako bi uklonili toksine.
Ricinusovo ulje
Ricinusovo ulje dolazi iz biljke ricinusovog zrna, koja je puna otrovnog ricina. Pazite da se grah od vašeg ricinusovog ulja pridržava svih sigurnosnih smjernica.
Honey
Pirolizidinski alkaloidi, otrovni toksini, nalaze se u ovoj slatkoj i ljepljivoj poslastici. Ako med nije pravilno pasteriziran, konzumiranje meda može dovesti do glavobolje, vrtoglavice, slabosti i povraćanja - ako jedete previše, može biti smrtonosno.
Tuna
Vjerojatno ste čuli za opasnosti trovanja živom, i to je veliki razlog zašto trebate paziti na konzumiranje sirove tune - posebno za djecu i trudnice. Nakon što se proguta, može uzrokovati svrbež, bol, visoki krvni tlak i druge opasne simptome.
Indijski orasi
Ljuske indijskog oraha nose anakardnu kiselinu koja može izazvati opekotine na koži i uzrokovati želudac. Postoji i činjenica da se indijski oraščići moraju skuhati ili ispeći prije nego što ih pojedete. U svom sirovom stanju imaju urushiol, kemikaliju koja može uzrokovati osip nalik otrovnom bršljanu-ili još gore, smrt, ovisno o tome koliko konzumirate.
Sirovo mlijeko
Mlijeko u trgovinama je pasterizirano, ali neki ljudi piju mlijeko direktno od životinje. Zove se sirovo mlijeko i opasan je napitak. Svi koji ga piju - posebno mala djeca - izloženi su velikom riziku od smrtonosnih bolesti, uključujući e.coli i listeriju.
Čili papričice
Neće vas ubiti - očito - ali paprika ima kemikaliju koja se zove kapsaicin. To ih čini začinjenim, a koristi se i u biber spreju. Konzumiranje puno može uzrokovati sužavanje pluća.
Kokice iz mikrovalne
Ne radi se samo o zrnu koliko o vrećicama u koje dolaze. Kad se kemikalija koja se koristi u premazu za lijepljenje vrećice raspadne, stvara spoj koji se naziva perfluorooktanojska kiselina. Ta kiselina je povezana s rakom jetre i raka prostate.
Margarin
Ne morate se bojati masti u maslacu, ali morate paziti na unos margarina. Mnoge kade sadrže puno hidrogeniranih ulja - koja pakuju trans masti ili lošu vrstu. Oni mogu povećati rizik od srčanih oboljenja i raka.