Jedno do onih jela koja svi uvijek rado spremamo za ukusan ručak su ćufte u paradajz sosu.
Za ovakve ćufte bitno je da imamo kvalitetno meso. Idealan prilog uz ovo jelo jeste pire krompir.
Preporučujemo ovaj recept jer je vrlo praktičan i jednostavan.
Sastojci
- 500 g junećeg mljevenog mesa
- 1 veća glavica crvenog luka
- 2 kriške starog hljeba
- 100 ml mlijeka
- 1 jaje
- 70 g prezle
- svježi peršun
- sol
- biber
- ulje za prženje
- 8-10 česna bijelog luka
- 750 ml paradajz sosa
- kašikice šećera
Priprema
- Prvo treba narezati hljeb na sitne kockice.
- Narezane kockice prebaciti u veću posudu, preliti mlijekom, te ostaviti da se hljeb namoči.
- Za to vrijeme narezati sve ostale sastojke.
- Crveni luk oguliti i narezati na sitne komadiće.
- Peršun također usitniti.
- Bijeli luk oguliti te narezati.
- Omekšali narezani hljeb dobro izgnječiti prstima.
- Ubaciti redom meso, crveni luk, jaje, peršun te sve posoliti i pobiberiti po ukusu.
- Sve dobro izmiješati da se sastojci sjedine.
- Ubaciti prezlu i opet dobro izmiješati.
- Napravljenu smjesu podijeliti na 12 jednakih komada i od nje raditi loptice.
- Zagrijati ulje u tavi te na srednje jakoj vatri popržiti ćufte sa svih strana oko jednu minutu.
- Nakon toga izvaditi ćufte, te kratko popržiti bijeli luk.
- Zatim u tavu uliti paradajz sos pa kad prokuha vratiti ćufte.
- Poklopiti i sve krčkati na laganoj vatri da se umak reducira na pola (minimalno pola sata).
- Pred kraj sos posoliti i pobiberiti te u njega dodati šećer da neutralizira kiselinu paradajza.
- Poslužiti uz pire krumpir.
Prijatno!
Pročitajte više: Recept: Sos od šampinjona