Neka su se jela udomaćila u našim kuhinjama i opravdano postala kulinarski klasici.
Jedno od takvih jela je gulaš.
Gulaš je vrsta guste juhe koja se može pripremati s raznim vrstama mesa. Donosimo vam recept s junetinom.
Sastojci:
2-3 glavice crnog luka
1 čensne bielog luka
2 mrkve
100 ml ulja
500 g junećeg mesa isječenog na kockice
2 kašike Vegete
2 kašike aleve paprike
1 kašičica ljute tucane paprike
1-2 lovorova lista
bibera i soli po ukusu
1 kašika brašna
2-2,5dcl mlake vode
Priprema:
Crni luk, mrkvu i česne bielog luka sitno isjeckati i u dubljoj šerpi dinstati na laganoj vatri, nekih 20-ak minuta dok sve ne smekša i luk dobije finu žutu boju.
Uključiti šporet na dva-tri, pustiti da se dinsta i to vrijeme iskoristiti za pripremanje i sjeckanje mesa na malo krupnije kockice.
Nakon dinstanja, u šerpu dodati meso isječeno na kockice, promješati i ostaviti 10-ak minuta koliko da meso porumeni sa svih strana.
U meso i luk dodati gore pobrojane začine.
Sve dobro izmješati, kako bi se sjedinilo, dinstati tako samo par minuta, i naliti tople vode, samo onoliko koliko je potrebno da prekrije meso.
Na laganoj vatri kuhati gulaš oko 60 minuta, kako bi meso potpuno omekšalo uz povremeno dodavanje vode ukoliko se učini potrebnim.
Ako niste zadovoljni gustoćom gulaša, možete dodati kašiku brašna
Kuhati dok gulaš ne dobije željenu gustinu.
Gulaš možete poslužiti uz tjesteninu, krompir pire ili neko drugo kuhano povrće.
Prijatno!
Pročitajte više: Recept dana: Grah iz rerne