Torta sa smokvama koja se ne peče

Vrijeme je smokava, voća koje će učiniti čudo za vaše zdravlje. Smokve nemaju puno kalorija – 100 grama svježih smokava ima samo 74 kalorije. Međutim, sadrže za zdravlje korisna vlakna, minerale, vitamine te pigmente koji su antioksidansi.

Kombinacija smokava i sira u slatkoj varijanti rezultirat će osvježavajućom tortom bez pečenja.

Sastojci

Za podlogu od keksa:

175 g digestive keksa

90 g maslaca

Za pire od smokava:

250 g svježih smokava

50 g šećera

50 ml vode

1 vanilin šećer

1 mljevena želatina

Za kremu od sira:

400 g kremastog sira

300 g mliječnog vrhnja za šlag

1 bourbon vanilija šećer

Za dekoraciju:

5-6 smokava i jedan keks

Priprema

Kekse sameljite (u sjeckalici ili izlupajte batom za meso) pa pomiješajte s omekšanim maslacem.

Utisnite ravnomjerno u dno kalupa za tortu Ø 18-22 cm ili odmah na ravan tanjur opasan obručem za tortu istog promjera. Ohladite do daljnjeg korištenja.

Za pire od smokvi, smokve operite, narežite na komadiće i pomiješajte u zdjelici sa šećerom, vanilin šećerom i vodom. Kuhajte da omekšaju (10-ak minuta) pa ih protisnite kroz sito kako biste izvukli što više soka, a riješili se krupnijih dijelova.

Sadržaj vrećice mljevene želatine pomiješajte s 5 kašika hladne vode i ostavite bubriti 10 minuta.

Nakon toga miješajući zagrijavajte (ne kuhati) da se želatina potpuno otopi, a zatim je umiješajte u još vrući pire od smokvi.

Kremasti sir pomiješajte s bourbon vanilija šećerom i tekućim vrhnjem za šlag, pa miksajte da dobijete gustu, jednoličnu kremu. Ulijte pire od smokava pa još izmiksajte.

Preko podloge od keksa prelijte kremu i sve zajedno ohladite najmanje šest sati.

Tankim nožićem tortu odvojite od obruča. Obruč maknite, tortu ukrasite svježim smokvama i usitnjenim keksom i poslužite hladnu

Ovu tortu u hladnjaku možete čuvati do tri dana.

Savjet

Tortu ćete najlakše složiti odmah na tanjuru za posluživanje koji mora biti potpuno ravan i na koji prije treba staviti obruč od kalupa za torte. Ali možete je i klasično slagati u kalupu pa kasnije izvaditi.

Pročitajte više: Recept: Ukusna rolada sa jagodama

Pratite nas na Facebook akter.ba - Nepečena torta sa smokvama

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)