Za vaš nedjeljni ručak: Mesna rolada

Nedjelja je poseban dan u svakom domu. Porodica na okupu i prilika da se napravi kvalitetan i ukusan ručak.

Ovog puta predlažemo mesnu roladu.

Sastojci:

2 kg teletine

4 kašike ulja

60 g suhog mesa

2 česna bijelog luka

peršun

Vegeta

crni biber mljeveni

sol

2 kg krompira

1 kašika Vegete

Priprema:

Suho meso, peršun i bijeli luk sitno nasjeckajte, dodajte Vegetu, po želji malo limunova soka i sve dobro izmiješajte.

Meso oblikujte u veliki odrezak. Istucite ga, malo posolite i pobiberite. Premažite ga pripremljenom mješavinom i savijte u roladu. Povežite je koncem i posolite.

U pleh koji ovdje zamjenjuje stavite ulje i krompir narezan na deblje ploške. Posolite ga, pobiberite i izmiješajte.

Na krompir stavite pripremljenu roladu i dobro poklopite ili prekrijte aluminijskom folijom.

Stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 200°C. Kad je rolada napola pečena, okrenite je, po potrebi zalijte s malo vode i nastavite tako poklopljenu peći do kraja. Ukupno pecite oko sat i pol.

Pečenoj roladi skinite konac, narežite je na ploške i poslužite zajedno s krompirom i salatom po želji.

Savjet

Teletinu možete zamijeniti janjetinom, a ako upotrijebite junetinu, pecite barem 3 sata i dobiti ćete meso koje se topi u ustima.

Aluminijsku foliju važno je dobro pričvrstiti na rubovima pleha kako se meso za vrijeme pečenja ne bi osušilo.

Pročitajte više: Recept: Piletina sa sosom od limuna

Pratite nas na Facebook akter.ba -Za vaš nedjeljni ručak: Mesna rolada

Za vaš nedjeljni ručak: Mesna rolada

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)