Bruskete s paradajzom i bosiljkom: Odlična ideja za doručak

Bruschetta with tomatoes and basilic.
Photo by: Daria Shevtsova, Izvor: pexels.com

Bruskete su odlična ideja za vaš doručak. Ovo klasično talijansko predjelo savršen je način da započnete dan i uhvatite okuse zrelog paradajza, svježeg bosiljka, bijelog luka i maslinovog ulja. Izvorno, bruskete se sastoje od hljeba s roštilja koji je premazan češnjakom i preliven maslinovim uljem i solju. Varijacije mogu uključivati razne prelive od paradajta, povrća, graha, suhomesnatih proizvoda ili sira. Jedan od najpopularnijih recepata jeste s paradajzom. Ovo jelo se razvilo kao način spašavanja hljeba koji je zastario. U Toskani se čak poslužuje bez dodataka, posebno u novembru, kako vi se isprobalo prvo ulje u sezoni.

Ovi ukusni zalogajčii su hranjivi, ali ne previše kalorični tako da su dobar izbor za početak dana.  Bruskete je jednostavno napraviti koristeći osnovne sastojke, a doručak će biti gotov za svega 20-ak minuta.

Evo šta vam treba od sastojaka:

Baget
4 velika paradajza
5 kašika maslinovog ulja
Bijeli luk
1 čajna kašika soli
200 g svježeg mladog sira

Najprije paradajz isjeckajte na kockice. To je najdosadniji dio pripreme i oduzet će vam najviše vremena, ali finalni ishod vrijedit će.

Izrezani parajaz začinite maslinovim uljem, solju i izgnječenim bijelim lukom. Po želji možete dodati i bibera.
Baget izrežite na tanke kriške i zapecite s obje strane tako da dobiju blagu boju. Na zapečene kriške hljepa stavite smjesu od paradajza, te dodajte mladi sir. Poslužite odmah.


Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)