Šta je gluten? Nutricionist objašnjava sve što trebate znati o proteinima

Gluten je postao popularna tema i postoji velika zabuna oko toga da li je odlazak bez glutena legitimna potraga ili jednostavno neutemeljena pomodnost. Hajde da to razjasnimo. Evo što je gluten, zašto bi njegovo uklanjanje iz prehrane moglo biti potrebno i koje uobičajene zamke treba izbjegavati ako se odlučite bez glutena.

Šta je gluten?

Gluten je vrsta proteina koji se prirodno nalazi u pšenici (uključujući piru, kamut, farro i bulgur), ječmu, raži i tritikaleu. Gluten djeluje poput veziva koje drži hranu na okupu. Zboog toga ga možete naći u proizvodima od preljeva za salatu do vitamina; može biti i u balzamu za usne.

Je li gluten loš za vas?

Postoje legitimna zdravstvena stanja zbog kojih ljudi ne mogu tolerirati gluten. Najčešća je celijakija, autoimuni poremećaj kod kojeg jedenje glutena uzrokuje oštećenje tankog crijeva (više o tome u nastavku).

Neki ljudi vjeruju da je gluten štetan za sve i da ga treba izbjegavati. Za sada nema mnogo istraživanja koja bi to podržala. Studija iz 2017. objavljena u BMJ pratila je preko 100 000 ljudi bez celijakije tokom 26 godina. Istraživači nisu otkrili povezanost između dugotrajne prehrambene konzumacije glutena i rizika od srčanih bolesti, zabrinutosti koju su imali oni koji su u medicinskoj zajednici i izvan nje.

Drugo istraživanje, objavljeno u Američkom časopisu za gastroenterologiju 2019. godine, procijenilo je preko 160 000 žena bez celijakije. Znanstvenici su zaključili da prehrambeni unos glutena tijekom odrasle dobi nije povezan s rizikom od mikroskopskog kolitisa, zvanog upala sluznice debelog crijeva, što je bila još jedna potencijalna zabrinutost.

Ipak, neki ljudi možda žele izbjeći gluten čak i ako nemaju stanje koje uzrokuje intoleranciju na gluten. Kao dijetetičar, dobro sam s klijentom koji ne uzima gluten, sve dok konzumiraju razne hranjive izvore cjelovite hrane, ugljikohidrata. Ukratko, gluten vam nije potreban iz bilo kojeg razloga. Ali potreban vam je širok spektar hranjivih sastojaka i ugljikohidrata koji podržavaju energiju, koji se lako mogu dobiti uz izbjegavanje glutena.

Da li je hrana bez glutena zdrava?

Hrana bez glutena može biti zdrava, ali može biti i visoko prerađena i nedostatak hranjivih sastojaka. Cjelovite žitarice bez glutena, poput smeđe pirinča i kvinoje, pune su vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana te imaju zdravstvene beneficije potkrepljene istraživanjima. Ostale prirodno bezglutenske namirnice bogate ugljikohidratima, uključujući batat i voće, također su bogate hranjivim sastojcima i zdrave.

Nažalost, pomama bez glutena dovela je do procvata broja visoko prerađene hrane napravljene od rafiniranih verzija žitarica bez glutena. Ovih dana možete kupiti verziju bez glutena praktički svega, od kore od pizze do kolača. Činjenica da je proizvod bez glutena ne čini ga automatski zdravim; to jednostavno čini prihvatljivim za nekoga ko treba ili želi izbjeći gluten.

Odlazak bez glutena ne treba potpuno odbaciti kao trend. Neki ljudi trebaju pomiješati gluten da bi se osjećali dobro. Drugi se mogu odlučiti za izbjegavanje glutena jer im to pomaže da donesu zdraviji izbor, poput grickanja voća i orašastih plodova umjesto pereca. Ako se odlučite bez glutena, samo izbjegavajte neke od zapaženih zamki. A ako su vam potrebne personalizirane smjernice o tome kako zadovoljiti potrebe za hranjivim tvarima na bezglutenskoj prehrani ili upravljati kroničnim stanjem, sastanite se s registriranim dijetetičarom koji vam može pružiti prilagođeni savjet.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)