Salate su idealno jelo za ljetnu sezonu, jer su svježe i lagane. Osim tradicionalnih salata od salate s drugim povrćem, možemo odabrati sljedeći recept: Salata s tjesteninom i povrćem
Sastojci
za 4 osobe
250 g tjestenine mašnice
1 krastavac (150 g)
100 g cherry paradajza
1 stabjika celera
100 g kukuruza šećerca
100 g malsina bez košpice
Za salatni preljev
60 ml maslinovog ulja
3 kašikice limunovog soka
50 ml jogurta
Priprema
Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite i ohladite.
Dodajte krastavac narezan na kockice, male paradajze narezane na pola, stabljiku celera na ploške i ocijeđeni kukuruz šećerac.
Na kraju umiješajte narezane masline. Maslinovo ulje pomiješajte s limunovim sokom, jogurtom i prelijte preko salate.
Dodajte peršun i lagano promiješajte.
Posluživanje
Salatu poslužite hladnu.
Savjet
Stabljiku celera možete zamijeniti tanko narezanim komoračem.
Pratite nas na facebook akter.ba - Recept: Salata s tjesteninom i povrćem