Matcha – 7 stvari koje biste trebali znati o njoj

Ovaj trendovski zeleni čaj postaje mainstream i osvaja čak i posvećene ljubitelje kafe. Ako vas zanima matcha, evo više o tome što je to, plus zdravstvene beneficije.

Matcha je poseban oblik zelenog čaja

Matcha doslovno znači "čaj u prahu". Kada naručite tradicionalni zeleni čaj, komponente iz lišća ulijevaju se u vruću vodu, a lišće se odbacuje. Uz matchu pijete stvarne listove koji su fino isprašeni i napravljeni u otopini miješanjem kašike matcha praha sa trećom šalicom vruće vode (zagrijane na manje od vrenja). To se zatim umuti četkom od bambusa dok se ne zapjeni.

Za razliku od tradicionalnog zelenog čaja, priprema matche uključuje prekrivanje biljaka čaja krpicama u sjeni prije nego što se uberu. To pokreće rast lišća s boljim okusom i teksturom. Lišće se ručno bira, kratko kuha na pari da zaustavi fermentaciju, zatim suši i odležava u hladnjači, što produbljuje okus. Osušeni listovi se zatim melju u kamen u fini prah.

Matcha nudi zdravstvene beneficije

Budući da se matcha pravi od visokokvalitetnog čaja, a unose se čitavi listovi, on je moćniji izvor hranjivih sastojaka od natopljenog zelenog čaja. Pored toga što pruža male količine vitamina i minerala, matcha je bogata antioksidansima zvanim polifenoli. Oni su povezani s zaštitom od srčanih bolesti i raka, kao i boljom regulacijom šećera u krvi, smanjenjem krvnog pritiska i anti-ageingom. Još jedan polifenol u matchi zvan EGCG pokazao je u istraživanjima da pojačava metabolizam i usporava ili zaustavlja rast ćelija karcinoma.

Sadrži kofein

Budući da u matchi jedete cijelo lišće, možete dobiti tri puta više kofeina od šalice natopljenog čaja. Otprilike toliko u šalici skuvane kafe. Ljubitelji Matche kažu da u usporedbi s zujanjem kofeina iz kave, matcha stvara "uzbunu smirenja" zbog prirodne supstance koju sadrži l-teanin. To izaziva opuštanje bez pospanosti. Ipak, najbolje je izbjegavati sve oblike kofeina (uključujući matcha) najmanje šest sati prije spavanja, kako bismo osigurali dobar san.

Prašci se mogu zasladiti, a kvaliteta varira

Okus je jak. Neki ga opisuju kao travu ili špinat, a ima ukus umami-ja. Zbog toga se može zasladiti radi poboljšanja ukusa. Jedan klijent bio je oduševljen kad je rekao da pije matchu, ali umjesto tradicionalnog matcha praha, pio je mješavinu u prahu. Prvi sastojak bio je šećer, a sadržavao je i mlijeko u prahu, pa je u osnovi bio poput vruće čokolade - ali s kakaom zamijenjenim za matcha. Stručnjaci za čaj također upozoravaju da je kod matche kvalitet ključan i ima svoju cijenu. Drugim riječima, visokokvalitetna, svježa, čista matcha skupa je. Niska cijena može biti crvena zastavica za nekvalitetan proizvod.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)