Rolana baklava: Kolač kojem nećete moći odoljeti

Ukoliko ste ljubitelj zaljevenih kolača, onda je ovaj recept upravo za vas. Neodoljiva rolana baklava!

Potrebno je:

  • 100 g oraha
  • 50 g mljevenog keksa Plazma
  • 50 g naribane čokolade
  • 1 kašika griza
  • 50 ml ulja
  • malo soka ili vode

Sastojci za agdu/sirup:

  • 500 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 limuna
  • 400 ml vode

Ostali sastojci:

  • 50 g maslaca
  • 50 ml ulja

Priprema:

U zdjelu uspite mljevene orahe pa dodajte ulje, mljeveni keks, naribanu čokoladu, griz i malo soka ili vode. Sve dobro izjednačite.

Lim za pečenje podmažite mješavinom maslaca i ulja.

Na stolu raširite koru pa je premažite uljem i maslacem te dodajte odozgo još jednu. Nju premažite i na dno poredajte nekoliko kašika nadjeva. Oblikujte valjak pa uvijte s korom male smotuljke i poredajte ih u lim.

Nožem izrežite željene dužine, premažite uljem i pecite ih na 200 stepeni oko 30 minuta da lijepo porumene.

U šerpu ulijte vodu, šećer i dodajte kolute limuna. Dodajte vanilin šećer i skuhajte sirup. Potom ohladite. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom. Posuti krupno mljevenim pistacijama. Veoma dekorativno, a poboljšava i ukus.

Prijatno!

Pratite nas na facebook akter.ba - Rolana baklava: Kolač kojem nećete moći odoljeti

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)