Prekrasan prilog koji će i naši najmlađi rado jesti. Prednost ovog specijaliteta što se može napraviti u većim količinama, te ostaviti u zamrzivač.
Sastojci:
– 500 g krompira
– 2,5 dl vode
– 80 g maslaca
– 120 g brašna
– 2 jaja
– malo soli
– naribanog muskatnog oraščića, ili još nešto po vašoj želji
– ulje za prženje
Priprema:
Krompir oljuštiti, iseći na kockice i skuvati u slanoj vodi, zatim ocjediti i ispasirati. Zagrijati vodu i staviti maslac da se otopi. Kad provri, dodati brašno i miješati sve dok se tjesto ne odvoji od ivica posude i napravi kao kugla (slično kao za princes krofne).
Pomjeriti sa ringle i dodati ispasirani krompir, jaja, so i naribati malo muškatnog oraščića.
Sve fino izmješati da se smjesa izjednači. Kad se malo prohladi, oblikovati kuglice veličine zrna grozđa. Zagrejati ulje i spuštati pripremljene kuglice.
Prziti u dubokom ulju 2-3 minuta dok fino ne porumene sa svih strana. Izvaditi rupičastom kašikom na kuhinjski papir da upije višak ulja. Poslužiti ih tople kao prilog uz pečeno meso ili povrće.
Napomena:
Kuglice se mogu zamrznuti sirove i poslije samo kratko ispržiti u ulju kad nam zatrebaju kao prilog za ručak. Najbolje ih je poredati na ravan tanjir, koji smo prethodno malo posuli brašnom, pa tako zamrznuti. Kad se kuglice sasvim stegnu, mogu se prebaciti u kesice. Ne treba ih odmrzavati prije prženja, samo spustiti u zagrijano ulje.
Pratite nas na facebook akter.ba
Pročitajte više: Zapečeni krompir sa sirom, brzo i ukusno!