Panna cotta je klasični talijanski desert sa specifičnom kremastom strukturom. Odlično se slaže s raznim voćnim preljevima, poput bobičastog voća. Brzo se priprema i veoma je osvježavajući.
Za pripremu ovog deserta potrebno je:
- slatko vrhnje
- mlijeko
- šećer
- mahuna vanilije
- želatina
Želatina panna cotti daje određenu čvrstoću, a mahuna vanilije daje joj karakterističnu aromu.
Sastojci:
- 300 ml slatkog vrhnja za šlag
- 100 ml mlijeka
- 3 kašike šećera
- 1 mahuna vanilije (sjemenke i štapić)
- 3-4 g želatine u prahu
ZA PRELJEV
- 150 ml vode
- 100 g šećera
- 150 g šumskog voća
- 50 g škrobnog brašna
Priprema:
Želatinu prelijte s 10 kašika vode i ostavite da nabubri 10 minuta.
Kada vrhnje i mlijeko zavriju, maknite ih s vatre i miješajući dodajte želatinu koju ste prethodno ocijedili. Smjesu ulijte u zdjelice ili čaše i ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi.
Šumsko voće, šećer i vodu prokuhajte na vatri i propasirajte kroz cjedilo kako bi se riješili košpica.
Tu smjesu zatim vratite natrag na vatru i konstatno miješajući dodajte škrobno brašno. Pazite da vam se ne stvore grudice.
Ohlađeni preljev prelijte preko hladne panna cotte i sve ostavite u frižideru oko 5 sati, a najbolje preko noći.