Zlata Bartl, profesorica iz Sarajeva je zbog mećave 1955. godine ostala zaglavljena u Zagrebu.
Zima je te godine bila jaka i zbog zavejanih puteva nije mogla da se vrati neko vrijeme u svoj grad. Da bi preživjela taj period, krenula je u potragu za poslom.
Pronašla je oglas u kojem traže hemijskog tehničara u "Podravki". Prijavila se i odmah je bila primljena.
Kako je vrijeme prolazilo, a Zlata pokazala koliko zna i može, ubrzo je uslijedjelo i unaprijeđenje.
Već sljedeće godine otišla je u Koprivnicu i započela istraživački rad u Podravkinom centru.
Nakon četiri godine rada, 1959. godine sinula joj je sjajna ideja. Osmislila je recept i napravila začin koji do tada u svijetu nije postojao.
Proizvod je oduševio sve u firmi. Nazvali su ga "Vegeta 40". Kasnije su odlučili da je ipak bolje da ostane samo "Vegeta".
U to vrijeme, živjela je u skromnoj fabrici u Koprivnici zajedno sa kolegama. Djelila je s njima jedan obrok dnevno.
Tada je grad je bio potpuno nerazvijen i siromašan.
Nisu imali dovoljno mogućnosti da od proizvodu daju pakovanje i reklamu kakvu zaslužuje. Dovijali su se na razne načine da bi proizvod izgledao barem pristojno.
Vegeta je brzo postala nevjerovatno popularna u cijeloj Jugoslaviji. Savko domaćinstvo u Jugoslaviji u svojoj kuhinji imalo je ovaj novi začin. Kvalitet je prepoznat i kao takav traje do današnjeg dana.
Danas se Vegeta prodaje u preko 40 zemalja svijeta, na svim kontinentima.
Zahvaljujući Zlati i njenom izumu, Podravka je sa ovim, svojim najprodavanijim proizvodom, postala globalna kompanija, a siromašan gradić Koprivnica je procvijetao.
Preko 50 kompanija širom svijeta je pokušalo da iskopira ovaj začin svojom verzijom "zamjene" ali bez uspjeha.
Zlata je tokom života dobijala razna priznanja, a preminula je 2008. godine u 88. godini života.
U jednom intervju je rekla koji je bio recept njenog uspjeha:
"Čitavog života sam sanjala da stvorim nešto što će biti korisno. Voljela sam puno da učim, čitam i proučavam neke stvari koje nisu bile u mom fahu, pa i po cijenu neprospavane noći.“
Pročitajte više: Begova čorba, kraljica među čorbama!
Pratite nas na facebook-u
vegetu vegetu vegetu