Da li ste znali: Sarajka izmislila VEGETU!

Zlata Bartl izmislila vegetu
Zlata Bart i njena Vegeta

Zlata Bartl, profesorica iz Sarajeva je zbog mećave 1955. godine ostala zaglavljena u Zagrebu.

Zima je te godine bila jaka i zbog zavejanih puteva nije mogla da se vrati neko vrijeme u svoj grad. Da bi preživjela taj period, krenula je u potragu za poslom.

Pronašla je oglas u kojem traže hemijskog tehničara u "Podravki". Prijavila se i odmah je bila primljena.

Kako je vrijeme prolazilo, a Zlata pokazala koliko zna i može, ubrzo je uslijedjelo i unaprijeđenje.

Već sljedeće godine otišla je u Koprivnicu i započela istraživački rad u Podravkinom centru.

Nakon četiri godine rada, 1959. godine sinula joj je sjajna ideja. Osmislila je recept i napravila začin koji do tada u svijetu nije postojao.

Proizvod je oduševio sve u firmi. Nazvali su ga "Vegeta 40". Kasnije su odlučili da je ipak bolje da ostane samo "Vegeta".

U to vrijeme, živjela je u skromnoj fabrici u Koprivnici zajedno sa kolegama. Djelila je s njima jedan obrok dnevno.

Tada je grad je bio potpuno nerazvijen i siromašan.

Nisu imali dovoljno mogućnosti da od proizvodu daju pakovanje i reklamu kakvu zaslužuje. Dovijali su se na razne načine da bi proizvod izgledao barem pristojno.

Vegeta je brzo postala nevjerovatno popularna u cijeloj Jugoslaviji. Savko domaćinstvo u Jugoslaviji u svojoj kuhinji imalo je ovaj novi začin. Kvalitet je prepoznat i kao takav traje do današnjeg dana.

Danas se Vegeta prodaje u preko 40 zemalja svijeta, na svim kontinentima.

Zahvaljujući Zlati i njenom izumu, Podravka je sa ovim, svojim najprodavanijim proizvodom, postala globalna kompanija, a siromašan gradić Koprivnica je procvijetao.

Preko 50 kompanija širom svijeta je pokušalo da iskopira ovaj začin svojom verzijom "zamjene" ali bez uspjeha.

Zlata je tokom života dobijala razna priznanja, a preminula je 2008. godine u 88. godini života.

U jednom intervju je rekla koji je bio recept njenog uspjeha:

"Čitavog života sam sanjala da stvorim nešto što će biti korisno. Voljela sam puno da učim, čitam i proučavam neke stvari koje nisu bile u mom fahu, pa i po cijenu neprospavane noći.“

Pročitajte više: Begova čorba, kraljica među čorbama!

Pratite nas na facebook-u

vegetu vegetu vegetu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)