Tulumba je tradicionalni bosanski desert, dubokog prženja koji potječe još iz osmanske kuhinje.
Danas, za vas i vaše posebne trenutke donosimo recept ove male poslastice koja će doprinijeti ugođaju i učiniti atmosferu savršenom. ... "tulumbe".
Riječ je o kuhanom tijestu koje se potom prži u dubokom ulju, a onda stavlja u ohlađenu agdu. Za večerašnji iftarski desert predlažemo vam tulumbe.
Potrebno je za tijesto:
- 1 šolja ( 200 ml)vode
- 1 šolja ( 200 ml) mlijeka
- 1 fildžan ulja 1 fildžan šećera
Sve to staviti da prokuha.
Kada prokuha dodati pola praška za pecivo. U tom trenutku maknuti sa plate da ne pokipi.
Potom dodati 2 šolje brašna. Najbolje tip 400 ili bilo koje namjenjeno za pite i kolače.
Dobro izmiješati tijesto i ostaviti na hlađenje.
Kada tijesto bude mlako dodati 4 jaja. Izmiješati dobro.
Agda:
1 l vode 1 kg šećera
Prokuhati i ostaviti je na toploj ringli dok se prže tulumbe.
Tulumbe pržiti na nekoj srednjoj temperaturi u dubljoj posudi.
Svaki put kada se isprži jedan dio tulumbi malo prohladiti ulje i pržiti sljedeće.
Kada sve tulumbe ispržite tada ih zalijte agdom.
Prijatno!
Više recepata pronađite na: Miris Kuhinje
Pročitaj više:Recepti: Rolat s džemom od maline