Akter.ba

Recept: Volite li tulumbe?

Volite li tulumbe

Tulumba je tradicionalni bosanski desert, dubokog prženja koji potječe još iz osmanske kuhinje.

Danas, za vas i vaše posebne trenutke donosimo recept ove male poslastice koja će doprinijeti ugođaju i učiniti atmosferu savršenom. … “tulumbe”.

Riječ je o kuhanom tijestu koje se potom prži u dubokom ulju, a onda stavlja u ohlađenu agdu. Za večerašnji iftarski desert predlažemo vam tulumbe.

Potrebno je za tijesto:

  • 1 šolja ( 200 ml)vode
  • 1 šolja ( 200 ml) mlijeka
  • 1 fildžan ulja 1 fildžan šećera

Sve to staviti da prokuha.
Kada prokuha dodati pola praška za pecivo. U tom trenutku maknuti sa plate da ne pokipi.

Potom dodati 2 šolje brašna. Najbolje tip 400 ili bilo koje namjenjeno za pite i kolače.

Dobro izmiješati tijesto i ostaviti na hlađenje.

Kada tijesto bude mlako dodati 4 jaja. Izmiješati dobro.

Agda:

1 l vode 1 kg šećera

Prokuhati i ostaviti je na toploj ringli dok se prže tulumbe.

Tulumbe pržiti na nekoj srednjoj temperaturi u dubljoj posudi.

Svaki put kada se isprži jedan dio tulumbi malo prohladiti ulje i pržiti sljedeće.

Kada sve tulumbe ispržite tada ih zalijte agdom.

Prijatno!

Više recepata pronađite na: Miris Kuhinje

Pročitaj više:Recepti: Rolat s džemom od maline

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)