Recept: Neodoljivi bosanski lokum

Rijetki su oni koji nisu probali bosanski lokum, ali ako ih i ima onda ne znaju šta propuštaju.

Recept: Neodoljivi bosanski lokum
Bosanski lokum - Foto: nalecoolinarija.com

Bosanski lokum je nešto što poznajemo od ranog djetinjstva. Ona poslastica sa nestvarno dobrim ukusom i posebno prhkim tijestom. Rijetki su oni koji nisu probali bosanski lokum, ali ako ih i ima onda ne znaju šta propuštaju.

Priprema:

250g putera, sobne temperature umutiti sa 125gr šećera u prahu. Dodati 1 vanilin šećer. Polako umiješati 380gr mekog brašna tip 400.

Dobijeno tijesto podjeliti na 2 dijela. Od svakog tijesta napraviti duži tanji valjak, debljine prsta ili 1 cm

Foto:facebook - Bosanski lokum

Isjeći na manje valjčiće, odnosno kolačiće dužine cca 5cm.

Složiti u tepsiju na pek papir. Lokumi se suše u rerni na 120 stepeni 40 minuta.

Tople lokume uvaljati u šećer u prahu kojem smo dodali vanilin šećer.

Čuvati u zatvorenoj posudi, prethodno posutoj ostatkom prah-šećera u kom su valjani lokumi.

Više recepata na: Miris Kuhinje

Pročitaj više: Savršena torta od narandže: Orange torta

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)