Prava iftarska delicija: Hurmašice sa pekmezom

Hurmašice su tradicionalna bosanska slastica

hurmašice s pekmezom
Bosanska tradicionalna slastica

Hurmašice su tradicionalna bosanska slastica, čije porijeklo dolazi s Bliskog Istoka. Prave se u različitim varijantama. U tijesto se mogu dodavati orasi ili kokos, a recept koji vam donosimo poseban je po tome što je jedinstven.

Sastojci:

  • 250 ml rijetkog pekmeza
  • 250 ml ulja
  • 250 ml mlijeka
  • 250 g brašna
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1 prašak za pecivo

Agda:

  • 300 g šećera
  • 450 ml vode
  • 2 kašike pekmeza

Priprema:

Pekmez, ulje i mlijeko staviti u šerpu i kuhati dok ne proključa.

U tekućinu dodati brašno i stalno miješati.

Dodati orahe, prašak za pecivo i vanilin šećer.

Ostaviti da se malo ohladi pa oblikovati hurmašice i poredati u tepsiju.

Peći na 200 stepeni dok ne porumene.    

Skuhati agdu od šećera, vode i pekmeza i tople hurmašice zaliti toplom agdom

Pročitaj više: Recepti: Rolat s džemom od maline

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)