Sitni ćevap – bosansko tradicionalno jelo

sitni ćevap
Sitni ćevap nezaobilazno jelo na iftarskim soframa

Tradicionalno bosansko jelo uz koje se dobro kombinuju svi slani prilozi. Zahvaljujući vrhunskoj kombinaciji sastojaka, ovo jelo je jedno od omiljenih tradicionalnih jela za vrijeme mjeseca Ramazana. Sam način pripreme i osnovni sastojci su ono nešto što daje posebnu draž ovom jelu.

Sitni ćevap:

  • 60 dkg junećeg mesa,
  • 20 dkg masnoće,
  • 2 dkg soli
  • nekoliko zrna bibera
  • malo aleve paprike,
  • 12 dkg crvenog luka
  • česne bijelog luka
  • peršun i celer
  • ukuhani paradajz


Meso se izreže na kockice. Isjecka se crveni i bijeli luk, te peršun i celer, posoli, doda biber u zrnu. To sve skupa s mesom se
stavi na masnoću i dinsta sve dotle dok ne uvrije voda koju pusti meso i povrće pri dinstanju. Zatim se nastavlja
kuhanje  tihoj vatri i dodaje se malo ukuhanog paradajza i aleve paprike. Kada je meso mekano, zaliti vodom da prokuha.
Prilikom serviranja kutlačom se odgurne suvišna masnoća i ćevab servira u vlasitom saftu.

Sitni ćevap obično se služi uz rižu, ali može i uz neke druge priloge.

Pročitaj više: Za ljubitelje jela od tikve: Kremasta pasta

Pročitaj više recepata: Miris Kuhinje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)