96% radnika u anketi bi prihvatilo smanjenje plaća za trajni WFH (rad od kuće)

Rad od kuce

Rad od kuće
Foto: Getty Images

Osamdeset osam posto stručnjaka za finansijske usluge kaže da su uspješniji radeći od kuće tokom pandemije u odnosu na rad u kancelariji

Još jedno istraživanje rada od kuće u odnosu na putovanje do ureda objavljeno je 19. januara i odmah je bilo očigledno da rezultati dovoljno govore o tome kako se neki radnici zaista osjećaju kada biraju svoje radno mjesto. 

Na primjer, Budućnost rada u finansijskim uslugama: na daljinu ili u kancelariji? , sa podacima koje je prikupio Atomik Research i sponzoriran od strane proizvođača video platformi za preduzeća Vidyard , otkrio je da bi nevjerovatnih 96% profesionalaca za finansijske usluge odreklo postotak svojih plata da bi trajno radili od kuće. Ipak, iako bi zaposleni radije ostali udaljeni, 86% njih i dalje strahuje da bi to rezultiralo propuštenim prilikama i pogodnostima u kancelariji. 

Jedan od najupečatljivijih podataka iz studije profesionalaca WFH bio je sljedeći: 35% priznaje da je uspješno vodilo radni sastanak sjedeći u kupatilu. 

Kitchener, Vidyard sa sjedištem u Ontariju, čiji se alati za razmjenu video poruka i video hosting koriste u oko 200.000 preduzeća za angažiranje kupaca i potencijalnih klijenata, ispituje radnike u različitim vertikalama jer se stavovi zaposlenika prema novom radnom mjestu i metodama poslovanja nastavljaju mijenjati.

"Tih 96% bi se odreklo postotka svoje plate da bi trajno radilo od kuće je značajno - posebno u svjetlu inflacije i sve većih troškova i porasta kamatnih stopa koje se naziru", rekao je izvršni direktor Vidyarda Michael Litt za ZDNet. „U kontekstu 'velike ostavke', postoji velika spoznaja da ljudi žele bolju integraciju posla i života.

"Trideset osam posto je spremno odustati od svog zdravstvenog osiguranja, a još 38% kaže da bi se odreklo svog PTO-a da bi trajno radili od kuće - ti brojevi su također vrlo, vrlo značajni."

Vraćam se u kancelariju

Generalno, zaposleni koji procjenjuju prednosti povratka u kancelariju zabrinuti su da će biti primorani na to, ali također imaju značajne "strahove od propuštanja" (FOMO) ako odluče da ostanu raditi od kuće. Istraživanje je pokazalo:

 • 40% ispitanika strahuje da će njihova produktivnost pasti ako budu primorani da se vrate u kancelariju.
 • 33% strahuje da bi ih njihov pas propustio ako bi bili primorani da se vrate u kancelariju.
 • 30% strahuje da bi prisilni povratak u kancelariju prouzrokovao njihov stres naglo skočiti.
 • 38% se ponekad osjeća ignorirano kada učestvuje na sastancima na daljinu.
 • 33% kaže da njihove "velike pobjede" nisu priznate otkako rade od kuće.

Vrhunska produktivnost

Dok neki poslodavci smatraju da je povratak u kancelariju neophodan za vrhunsku saradnju i produktivnost, indikacije zaposlenih su upravo suprotne. Istraživanje je pokazalo:

 • 88% stručnjaka za finansijske usluge koji su radili od kuće tokom pandemije kaže da su imali više uspjeha nego kada su bili u kancelariji.
 • 82% profesionalaca za finansijske usluge smatra da je ukupna produktivnost u njihovoj organizaciji porasla s članovima tima koji rade od kuće tokom pandemije.
 • 45% kaže da mogu bolje ograničiti smetnje oko sebe dok rade na daljinu.
 • 45% navodi da obavi više posla za kraće vreme dok rade od kuće.

Stručnjaci za finansijske usluge upitani su gdje su uspješno vodili poslovne sastanke dok su radili na daljinu tokom pandemije. Istraživanje je pokazalo:

 • 37% priznaje da je uspješno vodilo radni sastanak sa odmora. 
 • 35% priznaje da uspješno vodi radni sastanak dok sjedi u kupatilu.

„Od kuće mogu da biram gde ću tačno da provodim vreme“, rekla je Lit. „Volim razgovore o hladnjaku vode, ali znate, biću potpuno iskren: bilo je perioda u kojima sam vrlo pažljivo mjerio svoja iskustva s hladnjakom vode kako se ne bih zaglavio u razgovoru koji nisam vodio vrijeme za. Dakle, to ima smisla."

Pročitajte više: Holandija: Rad od kuće i utakmice bez publike u novim Covid mjerama

Pratite nas na Facebook akter.ba - 96% radnika u anketi bi prihvatilo smanjenje plaća za trajni WFH (rad od kuće)

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori