Košpice lubenice navikli smo bacati, vjerojatno jer nas od malih nogu uče da ih nije dobro jesti. No istraživanja pokazuju da su male crne sjemenke pravi izvor zdravlja.
1. Smanjuju nadutost
Sjemenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utječu na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost.
2. Sadrže kalij
Ovaj mineral regulira količinu vode u našem organizmu, pa tako smanjuje otekline zglobova i stopala.
3. Pružaju zaštitu od UV zračenja i pomlađuju kožu
Košpice sadrže vitamin E, koji utječe na zdravlje kože, a sprječava fleke i pjegice. Također, pune su antioksidansa, čime usporavaju proces starenja kože.
4. Jačaju naš imunitet
Zahvaljujući brojnim drugim mineralima koji se nalaze u košpicama, poput željeza, bit ćemo zdraviji ako ih jedemo. Sadrže i triptofan, koji učestvuje u proizvodnji serotonina, a taj se element inače koristi u liječenju stresa i kliničke depresije.
5. Sadrže magnezij i cink
Oni su bitni u funkcioniranju cijelog organizma, piše PunKufer.
Pratite nas na Facebook akter.ba
Pročitaj više: 8 Zdravstvenih prednosti lubenice, prema riječima nutricionista