SARMA: Tradicionalni svjetski specijalitet

Sarma je turska riječ i u osnovi tursko jelo koje je ušlo u našu kuhinju tokom 15 i 16-og vijeka, kao i burek i još neka druga jela, o kojma ćemo kasnije govoriti.

Sarmak,na turskom jeziku znači zaviti, uviti, oviti.

Japrak, odnosno yaprak, je naziv za list, a yaprak dolma, kako se još naziva ovo jelo u nekim drugim krajevima, daleko od naših, u prijevodu znači nadjeveni list.

Dolma ili sarma je jelo, koje se priprema u mnogim svjetskim kuhinjama i podrzumjeva dvije osnovne stvari:

punjenje, može biti sa mesom ili samo biljnog porekla (riža, paprika, pradajz, itd)
– omotač, list neke biljke, kiseli kupus, zelje, raštika, list vinove loze, koji se puni filom i rola se u male valjke

Danas ćemo za sarmu koristiti raštiku, koja se najčešće koristi u Dalmaciji i Hercegovini.

Sastojci:

  • 1 kilogram raštike
  • 750 grama mljevenog mesa
  • 2-3 šake riže
  • 1 veći luk
  • 1 paradajz
  • voda ili temeljac od kostiju
  • sol/ vegeta, biber

Priprema:

Pomiješajte meso, nasjeckani luk, sol, biber i rižu. Raštiku očistite pa kratko prokuhajte, samo da list malo omekša. Listove potom nadjenite mesom, i umotajte sarmu.

Na dno lonca stavite kašiku ulja , malo tanko narezane raštike, pa na to uredno poslažite japrake.

Zalijte ih vodom ili temeljcem od kostiju, dodajte paradajz narezan na kockice i kuhajte oko sat i pol, po potrebi dolijevajući vode. Poslužite s pire krumpirom.

Prijatno!

Više recepata na: Miris Kuhinje

Pročitaj više: Obične ćuftete kao posebno jelo: Uživajte!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)