Šampita je jedan od tradicionalnih kolača. Veoma je poznat i omiljenin na našim prostorima. Zbog svoje pjenušaste strukture, rado ga i djeca jedu.
Ukusne su, tope se u ustima, a mi vam donosimo recept da ovu poslasticu napravite za tili čas.
Za šaum
6 bjelanjaka
24 kašike šećera
malo manje od 1dl vode
prstohvat soli
Za koru
6 žumanjaka
6 kašika sećera
6 kašika brašna
6 kašika mlijeka
6 kašika ulja
1 mala kašika praška za pecivo
Priprema - Šampita
1. Prvo napraviti koru. Umutiti žumanjke sa šećerom u pjenastu masu, dodati, mlijeko, ulje, brašno. U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brašnom i peći oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30×20 Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i staviti na tacnu.
2. Za saum, staviti šećer u šerpu, dodati vodu i staviti da se kuha. Dok provrije smanjiti na najmanju tempreraturu. Dok se voda kuha umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, dodati so i nastaviti mutiti. Do tada je šećer sa vodom provrio. Lagano dodavati vreo šećer u čvrst snijeg ali ne odjednom. Na početku po 2-3 kaške, kasnije povećavati i tako dok se ne potrosi sva tekućina, piše receptiizdravlje.info.
3. Nastaviti mutiti na najvecoj jačini/brzini caa 10 min. Provjeriti kašikom kad se uzme i okrene, da ne klizi sa kašike, već stoji čvrsto.
4. Na ohlađen biskvit staviti šampitu i poravnati, posuti sa čokoladom u prahu, a i ne mora. Staviti u frižider da se ohladi.
5. Posluživanje
Izrezati odmah prije nego sto ode na hlađenje. Količina jaja se moze povećavati po zelji. Na 1 bjelanjak idu četiri kašike šećera.
Prijatno!
Pročitaj više: Kadaif – krema: Ako nikada niste probali ovaj spoj, sada je vrijeme!
Više recepata mođete pratiti na. Miris Kuhinje