Šampita je jedan od tradicionalnih kolača. Veoma je poznat i omiljenin na našim prostorima. Zbog svoje pjenušaste strukture, rado ga i djeca jedu.
Ukusne su, tope se u ustima, a mi vam donosimo recept da ovu poslasticu napravite za tili čas.
Za šaum
6 bjelanjaka
24 kašike šećera
malo manje od 1dl vode
prstohvat soli
Za koru
6 žumanjaka
6 kašika sećera
6 kašika brašna
6 kašika mlijeka
6 kašika ulja
1 mala kašika praška za pecivo
Priprema – Šampita
1. Prvo napraviti koru. Umutiti žumanjke sa šećerom u pjenastu masu, dodati, mlijeko, ulje, brašno. U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brašnom i peći oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30×20 Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i staviti na tacnu.
2. Za saum, staviti šećer u šerpu, dodati vodu i staviti da se kuha. Dok provrije smanjiti na najmanju tempreraturu. Dok se voda kuha umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, dodati so i nastaviti mutiti. Do tada je šećer sa vodom provrio. Lagano dodavati vreo šećer u čvrst snijeg ali ne odjednom. Na početku po 2-3 kaške, kasnije povećavati i tako dok se ne potrosi sva tekućina, piše receptiizdravlje.info.
3. Nastaviti mutiti na najvecoj jačini/brzini caa 10 min. Provjeriti kašikom kad se uzme i okrene, da ne klizi sa kašike, već stoji čvrsto.
4. Na ohlađen biskvit staviti šampitu i poravnati, posuti sa čokoladom u prahu, a i ne mora. Staviti u frižider da se ohladi.
5. Posluživanje
Izrezati odmah prije nego sto ode na hlađenje. Količina jaja se moze povećavati po zelji. Na 1 bjelanjak idu četiri kašike šećera.
Prijatno!
Pročitaj više: Kadaif – krema: Ako nikada niste probali ovaj spoj, sada je vrijeme!
Više recepata mođete pratiti na. Miris Kuhinje
Where to watch ANAL FISTING PORN MOVIES by exploring
trusted adult platforms online. Discover safe
sites for a private experience.