Recept: Rižoto s kozicama i tikvicama

Dobro je u zamrzivaču uvijek imati paketić kozica. U nedostatku vremena ili ideje za ručak, kozice su, bez obzira kako pripremljene, uvijek dobro rješenje

Sastojci za rižoto

za 2 osobe

200 g očišćenih repova kozica, svježih ili smrznutih

1 manja glavica luka

1 režanj bijelog luka

maslinovo ulje

180 g arborio riže

1 mala tikvica, 150 g

1 prstohvat tucane ljute paprike

1/2 kašikice bibera

sol

50 ml bijelog vina

oko 500 ml temeljca

1 žlica sjeckanog peršuna

1 kocka maslaca

Priprema

Svježe kozice očistiti: odvojiti repove od glava, skinuti im ljusku i izvaditi tamnu nit (crijevo). Repove isprati pod mlazom hladne vode pa raširiti na kuhinjskom papiru da se posuše.

Smrznute kozice odmrznuti i posušiti na isti način.

Od glava i ljuski kozica, te povrća napraviti temeljac. Kuhati najmanje pola sata pa procijediti. Temeljac držati na laganoj vatri jer treba biti vreo kad se njime podlijeva riža.

Napomena: Ako ste koristili smrznute kozice, temeljac praviti samo od povrća.

Tikvici odrezati krajeve, uzduž prerezati na 4 dijela, pa poprijeko na tanke fetice.

U manjoj tavi zagrijati maslinovo ulje pa ubaciti kozice. Malo posoliti i pržiti 3-4 minute, pa podliti bijelim vinom. Kuhati dok alkohol iz vina ne ispari, oko 1 minutu. Maknuti s vatre i ostaviti sa strane.

U široj tavi zagrijati malo maslinovog ulja pa popržiti sitno sjeckan crveni i bijeli luk. Kad crveni luk postane prozirn, dodati rižu i ½ kašičice soli. Stalno miješati na srednje jakoj vatri dok riža ne zastakli.

Dodati pripremljenu tikvicu i prstohvat tucane ljute paprike. Miješati na srednje jakoj vatri oko 5 minuta.

Onda rižu podliti sa 1 kutljačom (grabilicom) vrelog temeljca. Miješati dok se riža ne posuši.

Pročitaj više: Današnji prijedlog je savršena riba: Brancin s povrćem

Pratite nas na facebook akter.ba - Rižoto s kozicama i tikvicama

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)