Iako je veoma zdravo povrće, mnogi ne vole ukus kuhanog kupusa, ali pečeni slatki kupus je potpuno drugačija priča. Kada se ispeče, kupus postaje blago hrskav. Idealan je obrok i za vegeterijance.
Sastojci:
- 1 svježi kupus srednje veličine
- 2 kašike maslinovog ulja
- so
- biber
Sastojci za preliv:
- 4 kašike neslanog putera
- 1 kašika bijelog luka u prahu (oko 4 česna)
- 1 kašika svježe cijeđenog limunovog soka
- so, biber
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni Celzijusa. Očistiti kupus i isjeći ga na osam dijelova.
Isječene kriške kupusa premazati sa obje strane maslinovim uljem, pa posloliti i posuti crnim mljevenim biberom.
Staviti kriške kupusa u pleh prekriven papirom za pečenje. Peći jednu stranu kupusa oko 20 minuta, a zatim okrenite i vratite u rernu pa pecite drugu stranu oko 20 minuta. Kupus je pečen kada blago porumeni.
Stavite puter u šerpu za kuvanje i istopite ga na srednjoj temperaturi. zatim dodajte beli luk i mešajte dok smesa ne dobije zlatkastu boju. Sklonite sa šporeta i dodajte limunov sok i alevu papriku. Promješajte preliv i nanesite ga preko kupusa (sa obje strane kriške) prije serviranja.
Prijatno!
Pročitajte više: Recept dana: Grah iz rerne
Pratite nas na Facebook akter.ba: https://www.facebook.com/www.akter.ba