Recept: Neodoljiva Posebna torta

Recept

Posebnost je u detaljima i svi je priželjkujemo u raznim lijepim oblicima. Ona može doći i u vidu slastice koju vam danas donosimo.

To je Posebna torta.

Recept za ovu tortu poslala nam je jedna čitateljka iz daleke Turske, a mi ga prenosimo vama.

Sastojci za koru:

2 jaja

1 šolja šećera

1 šolja mlijeka

1 šolja ulja

2 supene kašike kakaa

1 pakovanje praška za pecivo

1,5 šolja brašna

Krema

3 šolje mlijeka

100 gr putera

1,5 šolja brašna

1 šolja šećera

100 g čokolade

1 pakovanje vanilin šećera

Za posipanje

2 supene kašike kakaa

Priprema

Umutiti jaja i šećer.

Dodamo i ostale sastojke, umutimo sve zajedno dok ne dobijemo lijepu glatku smjesu.

Prebacimo u nauljeni kalup i stavimo u prethodno zagrijanu rernu. Pečemo na 185 C. Peći 35 min, provjeriti čačkalicom da li je pečeno tijesto, ako ostaju tragovi peći još 5-10 min.

Kolač izvaditi iz rerne, okrenuti kalup na tanjir za serviranje torte, pa pustiti da se ohladi.

Otopiti puter u šerpi, dodati brašno i pržiti 4,5 minuta, pa dodati mlijeko i šećer i kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne, poput pudinga.

Dodajte čokoladu, promješajte i skinite sa šporeta. Dodajte i 1 pakovanje vanilin šećera. Prelijte kremom koru koju ste ispekli u kalupu.

Ostavite da se kolač ohladi 10 – 15 minuta. Pospite kakaom

Prijatno!

Pročitajte više: Recept: Bajadera s bademima za sve generacije (VIDEO)

Pratite nas na Facebook akter.ba - Recept: Neodoljiva Posebna torta

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)