Posebnost je u detaljima i svi je priželjkujemo u raznim lijepim oblicima. Ona može doći i u vidu slastice koju vam danas donosimo.
To je Posebna torta.
Recept za ovu tortu poslala nam je jedna čitateljka iz daleke Turske, a mi ga prenosimo vama.
Sastojci za koru:
2 jaja
1 šolja šećera
1 šolja mlijeka
1 šolja ulja
2 supene kašike kakaa
1 pakovanje praška za pecivo
1,5 šolja brašna
Krema
3 šolje mlijeka
100 gr putera
1,5 šolja brašna
1 šolja šećera
100 g čokolade
1 pakovanje vanilin šećera
Za posipanje
2 supene kašike kakaa
Priprema
Umutiti jaja i šećer.
Dodamo i ostale sastojke, umutimo sve zajedno dok ne dobijemo lijepu glatku smjesu.
Prebacimo u nauljeni kalup i stavimo u prethodno zagrijanu rernu. Pečemo na 185 C. Peći 35 min, provjeriti čačkalicom da li je pečeno tijesto, ako ostaju tragovi peći još 5-10 min.
Kolač izvaditi iz rerne, okrenuti kalup na tanjir za serviranje torte, pa pustiti da se ohladi.
Otopiti puter u šerpi, dodati brašno i pržiti 4,5 minuta, pa dodati mlijeko i šećer i kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne, poput pudinga.
Dodajte čokoladu, promješajte i skinite sa šporeta. Dodajte i 1 pakovanje vanilin šećera. Prelijte kremom koru koju ste ispekli u kalupu.
Ostavite da se kolač ohladi 10 – 15 minuta. Pospite kakaom
Prijatno!
Pročitajte više: Recept: Bajadera s bademima za sve generacije (VIDEO)
Pratite nas na Facebook akter.ba - Recept: Neodoljiva Posebna torta