Recept: Najukusniji juneći gulaš

Recept dana

Juneći gulaš
Juneći gulaš/Foto: akter.ba

Za današnji ručak preporučujemo juneći gulaš fenomenalnog ukusa. Da biste postigli sočnost i mekoću mesa, važno ga je dugo termički obrađivati na laganim temperaturama.

Sastojci:

  • 800 g junećeg mesa (but ili plećka)
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 mrkve
  • 2 česna bijelog luka
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • 1 kašičica mljevene slatke paprike
  • malo soli
  • malo bibera
  • malo iseckanog peršuna
  • 1 puna kašika brašna

Priprema:

Zagrijati dobro ulje i propržiti luk da blago porumeni. Dodati meso i dobro ga ispržiti, da ne bude crveno ni sa jedne strane. Naliti vodom da da pokrije sve sastojke, dodati mrkvui malo posoliti, staviti lovorov list, suvi začin i biber. Smanjiti vatru i ostaviti da se lagano krčka dok meso ne bude skoro mekano. Povremeno promješati. Po potrebi dodati još malo vode. U posudu staviti alevu papriku i brašno. Sve sastojke razmutiti sa malo hladne vode, da ne bude grudvica. Dodati u šerpu sa mesom i promješati. Zatim dodati rendani bijeli luk i sjeckani pešun. Ostaviti da se sve lagano krčka još 10-tak minuta, povremeno promješati. Ako je pregusto, dodati malo tople vode. Služiti uz špagete, pire krompir, a možete i uz rižu i kuhani krompir, kao što je prikazano na slici ...

Foto: akter.ba

Pročitajte više: Recept: Domaći čokoladni puding

Recept: Najukusniji juneći gulaš

Više recepata pogledajte na Facebook Miris Kuhinje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)