Kus-kus (cous-cous) je namirnica koja se dobiva od lomljene durum pšenice, možemo ga slobodno zvati i kašom, a dolazi nam sa sjevera Afrike i Bliskog istoka. Vrlo je rasprostranjen i u Italiji, gdje se može pronaći u sličnim varijantama pod različitim nazivima kao što su fregula na Sardiniji, cuscusu na Siciliji, matuffi u Toskani i slično. Kako god ga zvali, kus-kus je izuzetno nutritivna namirnica neutralnog okusa koja se jako dobro slaže s brojnim drugim namirnicama i zato sve češće nalazi mjesto na stolovima širom svijeta.
Sastojci:
200 g patlidžana
1 kašikica svježe metvice
sol
500 ml vode
150 g kus kusa
150 g cherry paradajza
100 g mrkve
4 kašike susamova ulja
250 g tofua (Kuhanjem, usitnjavanjem i pasiranjem soje dobiva se sojino mlijeko. Zatim dodavanjem sredstva za zgrušavanje dobivamo sojin sir ili tofu. Tofu može biti čvrste strukture, dodatno mariniran, dimljen ili fermentiran.)
2 česna bijelog luka
100 g crvenog luka
100 g crvene paprike
100 g žute paprike
Priprema
U većoj tavi na zagrijanom ulju propržite nasjeckani luk i bijeli luk. Dodajte mrkvu narezanu na kolutiće, podlijte s malo vode i kratko dinstajte.
Nakon toga dodajte oprane patlidžane i tikvice narezane na kockice, a paprike na rezance. Pospite Vegetom, metvicom i dinstajte na laganoj vatri 10-ak minuta.
Dodajte tofu narezan na kockice, cherry paradjaz i nastavite dinstati još 10-ak minuta.
Cous-cous stavite u kipuću, posoljenu vodu, kuhajte 3-4 minute, ocijedite i dodajte povrću.
Posluživanje
Ovo jednostavno i ukusno jelo poslužite posipano metvicom.
Savjet
Ukoliko nemate tofu, možete dodati celerov korijen narezan na kocke.
Pročitaj više: Makaroni sa sirom za svaki dan – preukusno!
Pratite nas na facebook akter.ba