Recept: Kus-kus (cous-cous) s povrćem

Kus-kus (cous-cous) je namirnica koja se dobiva od lomljene durum pšenice, možemo ga slobodno zvati i kašom, a dolazi nam sa sjevera Afrike i Bliskog istoka. Vrlo je rasprostranjen i u Italiji, gdje se može pronaći u sličnim varijantama pod različitim nazivima kao što su fregula na Sardiniji, cuscusu na Siciliji, matuffi u Toskani i slično. Kako god ga zvali, kus-kus je izuzetno nutritivna namirnica neutralnog okusa koja se jako dobro slaže s brojnim drugim namirnicama i zato sve češće nalazi mjesto na stolovima širom svijeta.

Sastojci:

200 g patlidžana

1 kašikica svježe metvice

sol

500 ml vode

150 g kus kusa

150 g cherry paradajza

100 g mrkve

4 kašike susamova ulja

250 g tofua (Kuhanjem, usitnjavanjem i pasiranjem soje dobiva se sojino mlijeko. Zatim dodavanjem sredstva za zgrušavanje dobivamo sojin sir ili tofu. Tofu može biti čvrste strukture, dodatno mariniran, dimljen ili fermentiran.)

2 česna bijelog luka

100 g crvenog luka

100 g crvene paprike

100 g žute paprike

Priprema

U većoj tavi na zagrijanom ulju propržite nasjeckani luk i bijeli luk. Dodajte mrkvu narezanu na kolutiće, podlijte s malo vode i kratko dinstajte.

Nakon toga dodajte oprane patlidžane i tikvice narezane na kockice, a paprike na rezance. Pospite Vegetom, metvicom i dinstajte na laganoj vatri 10-ak minuta.

Dodajte tofu narezan na kockice, cherry paradjaz i nastavite dinstati još 10-ak minuta.

Cous-cous stavite u kipuću, posoljenu vodu, kuhajte 3-4 minute, ocijedite i dodajte povrću.

Posluživanje

Ovo jednostavno i ukusno jelo poslužite posipano metvicom.

Savjet

Ukoliko nemate tofu, možete dodati celerov korijen narezan na kocke.

Pročitaj više: Makaroni sa sirom za svaki dan – preukusno!

Pratite nas na facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)