Riba je izuzetno zdrava namirnica, a posebno je losos poznat po svojim brojnim dobrobitima. Bogat je proteinima, omega-3 masnim kiselinama te vitaminima i mineralima. Istraživanja pokazuju da konzumacija ove ribe koja živi u morskoj, a mrijesti se u riječnoj ili jezerskoj vodi, doprinosi zdravlju i duljem životu. Sadrži malu količinu žive, stoga se može jesti i više puta sedmično.
Priprema ove ribe može biti zahtjevna, ali to vas ne bi trebalo spriječiti u rješavanju izazova
Sastojci:
- 170 g fileta lososa
- 2 kašike biljnog ulja
- sol i biber
- limunov sok
Priprema:
- Zagrijte 2 kašike biljnog ulja na tavi. Osušite losos papirnatim ubrusom i posolite ga.
- Kada se ulje jako zagrije, odnosno kada zacvrči, stavite losos na tavu okrenutog s kožom prema dolje i pritisnite ga lopaticom. Pecite ga 5 minuta dok se ne odlijepi od tave.
- Stavite tavu u zagrijanu rernu i pecite 5 minuta. Potom polijte ostatkom ulja, dodajte svježe mljeveni biber i sok od limuna.
- Poslužite sa smeđom rižom ili sa špinatom.
Prijatno!
Više recepata pratite na: Miris Kuhinje
Pročitajte više: Prijedlog za današnji ručak: Calzone by Miris Kuhinje