Obične ćuftete kao posebno jelo: Uživajte!

Obične ćuftete kao posebno jelo
Pržene ćuftete - Foto: akter.ba

Sam miris ćufteta odmah nas podsjeti na maminu kuhinju. Ćuftete sigurno zauzimaju mjesto među najljepšim jelima i u Bosni, a i u Turskoj kuhinji. Pripremaju se na različite načine. Pretpostavlja se da postoji oko 300 različitih vrsta ćufteta koje se prave sa mješavinom mljevenog mesa i raznih začina i sastojaka.

Mi vam donosimo odličan recept koji od običnih ćufti napravi posebno jelo. Ovo su ćuftete koje se ne kuhaju već se prže u tavi. Obradujte ukućane sa malo drugačijim ćuftetama.

Sastojci:

  • glavica crvenog luka
  • po želji, jedno česne bijelog luka ili granule bijelog luka
  • so
  • biber
  • vegeta
  • malo peršuna
  • malo prezle ili dvije kriške suhog hljeba (usitniti)
  • šoljica (mala) mlijeka
  • 1 jaje
  • malo praška za pecivo
  • malo ulja
  • 1/2 kg mljevenog mesa

Za pohovanje:

1 jaje, brašno , ulje

Način pripreme

  1. Sve sastojke sastaviti, dobro izmješati, i ostaviti u frižderu da odstoji oko 1 h.
  2. Nauljenim rukama uzimati smjesu od mesa i oblikovati loptice (ćuftete).
  3. Ćuftete uvaljati u brašno, pa u razmućeno jaje
  4. U većoj količini ulja ispržiti ćuftete
  5. Izvaditi na papirni ubrus da upije višak masnoće.
  6. Staviti na tanjir, dekorisati i poslužiti.

Služiti uz prilog po želji, mi smo odabrali rižu s grožđicama i leblebijama.

Više recepata na: Miris Kuhinje

Pročitaj više: Pura ili palenta: Ovo je jedan od najzdravijih obroka na svijetu! RECEPT

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)