Sam miris ćufteta odmah nas podsjeti na maminu kuhinju. Ćuftete sigurno zauzimaju mjesto među najljepšim jelima i u Bosni, a i u Turskoj kuhinji. Pripremaju se na različite načine. Pretpostavlja se da postoji oko 300 različitih vrsta ćufteta koje se prave sa mješavinom mljevenog mesa i raznih začina i sastojaka.
Mi vam donosimo odličan recept koji od običnih ćufti napravi posebno jelo. Ovo su ćuftete koje se ne kuhaju već se prže u tavi. Obradujte ukućane sa malo drugačijim ćuftetama.
Sastojci:
- glavica crvenog luka
- po želji, jedno česne bijelog luka ili granule bijelog luka
- so
- biber
- vegeta
- malo peršuna
- malo prezle ili dvije kriške suhog hljeba (usitniti)
- šoljica (mala) mlijeka
- 1 jaje
- malo praška za pecivo
- malo ulja
- 1/2 kg mljevenog mesa
Za pohovanje:
1 jaje, brašno , ulje
Način pripreme
- Sve sastojke sastaviti, dobro izmješati, i ostaviti u frižderu da odstoji oko 1 h.
- Nauljenim rukama uzimati smjesu od mesa i oblikovati loptice (ćuftete).
- Ćuftete uvaljati u brašno, pa u razmućeno jaje
- U većoj količini ulja ispržiti ćuftete
- Izvaditi na papirni ubrus da upije višak masnoće.
- Staviti na tanjir, dekorisati i poslužiti.
Služiti uz prilog po želji, mi smo odabrali rižu s grožđicama i leblebijama.
Više recepata na: Miris Kuhinje
Pročitaj više: Pura ili palenta: Ovo je jedan od najzdravijih obroka na svijetu! RECEPT