Skittles je dospeo na naslovne strane poslednjih nedelja i to ne zato što je dodat novi ukus popularnom slatkišu "okusi dugu".
Mars Wrigley, kompaniju koja proizvodi Skittles, tuži muškarac iz Kalifornije koji tvrdi da bombon sadrži "poznati toksin" koji predstavlja tako ozbiljan zdravstveni rizik da su Skittles "nepodobni za ljudsku ishranu".
Koji je sastojak u pitanju? Titanijum dioksid.
Legalni aditiv u Sjedinjenim Državama, titanov dioksid se koristi u svemu, od hrane do robe široke potrošnje, a američka administracija za hranu i lijekove kaže da je regulirana upotreba proizvoda kao aditiva za boju u hrani sigurna uz određena ograničenja.
Ipak, 2016. godine Skittles je javno izjavio da će se riješiti hemijskog jedinjenja u svojim proizvodima, prema tadašnjem saopštenju Centra za sigurnost hrane, koji je tu supstancu nazvao "štetnom i potencijalno otrovnom". Ali sastojak ostaje, prema tužbi, u kojoj se navodi da kompanija slatkiša obmanjuje potrošače time što nije eliminisala titanijum dioksid.
Kalifornijski tužitelj očigledno nije jedini koji brine o titanijum dioksidu. Evropska unija je nedavno zabranila njegovu upotrebu navodeći zabrinutost zbog ozbiljnih zdravstvenih posljedica.
Kao odgovor na optužbe, Justin Comes, potpredsjednik istraživanja i razvoja u Mars Wrigley North America, rekao je za Health da je "sigurnost od najveće važnosti za Mars Wrigley. Iako ne komentiramo sudske sporove koji su na čekanju, svi sastojci Mars Wrigleya su sigurni i proizvedeno u skladu sa strogim zahtjevima kvalitete i sigurnosti koje su postavili regulatori za sigurnost hrane, uključujući FDA."
Dakle, šta sve to znači za vas, potrošača? Trebate li prestati jesti Skittles ili početi provjeravati hranu na prisustvo titanijum dioksida? Evo detaljnijeg pogleda.
Šta je titanijum dioksid?
Neorganska hemikalija, titanijum dioksid, koristi se kao boja da pomogne proizvodima da postignu određeni izgled, uključujući izbeljivanje proizvoda. Neki stručnjaci i publikacije opisali su ga kao da je sličan "prajmeru" koji se koristi prije dodavanja boje u hranu kako bi se proizvodima dao ujednačen sjaj. Njegovo prisustvo je uobičajeno u mnogim artiklima izvan Skittlesa, uključujući kreme za kafu, mješavine za kolače i žvakaće gume. Koristi se i za pigmente i u proizvodnji kozmetike.
"Čestice titanijum dioksida pomažu da se svjetlost rasprši i reflektira", rekla je za Health Kelly Johnson-Arbor, MD, liječnica medicinske toksikologije u Nacionalnom centru za trovanje kapitala. "Zbog toga ga često koristimo kao sredstvo za izbjeljivanje."
Dok Skittles ne uključuju bijelu u svoju postavu, dr. Johnson-Arbor teoretizira da se titanov dioksid koristi da zadrži sve ostale lijepe boje.
Drugi proizvođači hrane koriste titanijum dioksid da apsorbuju vodu i da vlagu sačuvaju od zgrušavanja ili razgradnje, rekao je za Health dr Paul Westerhoff, inženjer zaštite životne sredine na Državnom univerzitetu u Arizoni koji istražuje biološke i ćelijske efekte titanijum dioksida.
Hemikalija se također nalazi u uobičajenim kućnim i industrijskim proizvodima kao što su boje, premazi, ljepila, papir, plastika i guma, tiskarske boje, premazane tkanine i tekstil, kao i keramika.
Također se koristi u kremama za sunčanje kao sastojak za UV filtriranje, pomažući u zaštiti kože osobe blokirajući apsorpciju ultraljubičastog svjetla koje može uzrokovati opekotine od sunca i rak.
"To je svuda u našem okruženju", rekao je dr. Johnson-Arbor.
Da li izaziva rak?
Jedna od najčešćih briga o titanijum dioksidu je da bi mogao biti uzročnik raka. Veza između raka i titan dioksida seže do studije iz 1985. u kojoj su pacovi bili izloženi visokim razinama titan dioksida dvije godine, uzrokujući rak pluća. Međutim, nisu svi stručnjaci uvjereni u ovo istraživanje.
"Ako uporedite nivoe—koji su dostigli čak 50.000 miligrama/kiligrama dnevno— sa onim čemu su ljudi zapravo izloženi, govorimo o redovima veličine. Bila je to ogromna količina", dr Norbert Kaminski, profesor farmakologije i toksikologije i direktor Centra za istraživanje sigurnosti sastojaka na Državnom univerzitetu Michigan rekao je Health.
Još jedna studija, ova koju je 2006. objavila Međunarodna agencija za istraživanje raka, kaže da nema dovoljno dokaza da se zaključi da titan dioksid uzrokuje rak. Međutim, studija je također kategorizirala ovaj sastojak kao potencijalni ljudski karcinogen.
Od tada je bilo nekoliko studija na životinjama koje sugeriraju da je titanov dioksid povezan s rakom. Studija iz 2017. u Scientific Reports, na primjer, otkrila je da pacovi s titanijum dioksidom u ishrani imaju oslabljen imuni sistem, što može doprinijeti autoimunim bolestima i kolorektalnom karcinomu.
Ipak, mnogi stručnjaci kažu da tijelo istraživanja ne podržava trenutnu zabrinutost za zdravlje koja se izražava o titanijum dioksidu.
Pregled prošlih studija o titanijum dioksidu i raku pluća pacova iz 2022. godine, na primjer, kaže da je originalna studija bila u ekstremnim uvjetima i da se njeni efekti nisu ponovili na drugim životinjskim vrstama. Dodatno, pregled je zaključio da nekoliko studija koje su se direktno fokusirale na uticaj titanijum dioksida na ljude nisu pokazale povećani rizik od raka.
"Cijeli naučni eksperimentalni dizajn u nekim od ovih studija je vrlo pogrešan", rekao je Kaminski.
S druge strane, rekao je Westerhoff, postoje stotine studija koje ne pokazuju štetne efekte supstance.
"U odnosu na mnoge druge stvari o kojima bi ljudi trebali biti zabrinuti, titanijum dioksid je po mom mišljenju zaista nisko na listi. Više bi me brinule neke zamjene koje ljudi koriste za titanijum dioksid koji nemaju desetljeća istraživanja povezana s tim", rekao je Westerhoff.
Kakva je presuda?
Na kraju krajeva, većina stručnjaka savjetuje umjerenost, jer se titanov dioksid obično nalazi u prerađenoj hrani koja dolazi sa vlastitim zdravstvenim rizicima.
"Ljudi koji jedu puno slatkiša trebali bi biti više zabrinuti zbog šećera i kako on može uzrokovati visok krvni pritisak i gojaznost", kaže Westerhoff.
Drugi stručnjaci kažu da u ovom trenutku jednostavno nema uvjerljivih dokaza da je titanov dioksid štetan za ljude nakon gutanja. Kaminski je posebno rekao da istraživačke studije navode opasnosti po zdravlje koje su otkrivene upotrebom visokih doza proizvoda, koje "normalno ne biste vidjeli u hrani".
"Ne vidim naučne dokaze u literaturi koji bi izazvali bilo kakvu zabrinutost kod ljudi", rekao je Kaminski.