Da li je proteinski prah dobar za vas? Evo šta kaže nutricionist

Zvuči zdravo, ali postoji jedna stvar zbog koje su ljudi zabrinuti.

Proteinski prah nije samo za izgradnju tijela. Ovih dana u glavnim supermarketima pronaći ćete razne proteinske praške koji se mogu uvrstiti u širok spektar recepata daleko izvan vašeg tipičnog smoothieja

Šta je zapravo proteinski prah?

Ne postoji jedna standardna formulacija, ali proteinski prašci se uglavnom prave od jedne ili više vrsta proteina. Izoliraju se iz hrane i koncentriraju u osušeni, fino praškasti oblik. Proteinski prah može se dobiti od životinjskog izvora, uključujući jaja i proteine sirutke ili kazeina dobivenih iz mliječnih proizvoda, ili iz različitih biljnih izvora. Proteini biljnog izvora mogu poticati iz hrane poput graška, soje, smeđe pirinča, kvinoje, sjemenki bundeve i konoplje.

Hranjiva razgradnja proteina u prahu

Jedna porcija proteinskog praha otprilike je četvrtina šolje, što je obično skuter koji se obično nalazi u pakovanju. Ta jedna porcija može lako spakirati 20-25 grama proteina. Većina praha ima malo masti i ugljikohidrata. Da biste utvrdili kako se dio praha uklapa u vaše dnevne potrebe za proteinima, prvo procijenite svoj ukupni cilj za ovaj ključni makronutrijent.

Preporučeni dodatak ishrani za proteine za zdravu odraslu osobu sa minimalnim nivoom fizičke aktivnosti trenutno iznosi 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine dnevno. Na primjer, 1,4 do 2 grama po 2,2 kilograma tjelesne težine može biti potrebno za izgradnju mišićne mase zbog treninga snage, a 1 do 1,2 grama po 2,2 kilograma tjelesne težine preporučuje se starijima od 65 godina.

Jedna moguća zabrinutost zbog proteina u prahu

Nekoliko testova tokom godina analiziralo je nalaze li se zagađivači, poput teških metala, u proteinskom prahu. Jedan takav test proveo je projekt Clean Label 2018. godine. Od više od 130 testiranih proteinskih prahova, grupa je otkrila da 75% ispitivanih proizvoda sadrži mjerljive razine olova. Ovo i druga otkrića studije pojavila su se zabrinjavajućim, pa je studija iz 2020. godine objavljena u Toxicology Reports proučila potencijalne zdravstvene učinke koji bi mogli biti povezani sa konzumiranjem proteinskih prahova. Istraživači su otkrili da do tri dnevne porcije proteinskog praha nisu povezane sa povećanim rizikom od nekanceroznih zdravstvenih efekata zbog izloženosti teškim metalima.

Međutim, ako ste i dalje zabrinuti zbog izloženosti teškim metalima, sigurno se možete odlučiti da uopće ne koristite proteinski prah. Ili odaberite onu koja je nezavisna testirana na teške metale. Također možete kontaktirati bilo koji brend da biste zatražili ispitivanje ili zatražili analizu određenog proizvoda, ako želite više informacija.

Pa je li protein u prahu zdrav?

Cilj nije dodavanje proteina svemu što jedete. Umjesto toga, mora zadovoljiti (i ne premašiti) vaše dnevne potrebe za proteinima. Što se tiče toga jesu li proteinski prašci zdrav način za to, opcija biljnog porijekla sa jednostavnim sastojkom sigurno može biti - pogotovo ako je testirana na zagađivače.

Naravno, cjelovita, prirodno bogata hranjiva hrana uvijek treba biti zadana vrijednost. U ovim neprerađenim namirnicama protein se spaja sa vlaknima i širokim spektrom drugih hranljivih sastojaka i bioaktivnih jedinjenja. Ali u kombinaciji s drugom cjelovitom hranom, proteinski prah može vam ponuditi jednostavan i prikladan način da vam pomogne da ispunite dnevni dnevni cilj proteina. Ovi proizvodi mogu vam pomoći i da smanjite količinu mesa i mliječnih proizvoda i uživate u ljepše uravnoteženim biljnim jelima.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)