Fina piletina u tortilji: Gotovo za 20 minuta

Ovaj poznati meksički zalogaj fantastično je rješenje za brzi šareni ručak s namirnicama koje se nađu u frižideru.

Gotovo za 20 minuta: Fina piletina u tortilji kojoj možete dodati pola frižidera
Fina piletina u tortilji

Ovaj poznati meksički zalogaj fantastično je rješenje za brzi šareni ručak s namirnicama koje se nađu u frižideru.

Pogledate šta imate u frižideru i složite svoju idealnu kombinaciju…

Burrito, tradicionalno meksičko jelo čiji su glavni elementi tortilja (vrsta tanke kore od pšeničnog brašna), bogati nadjev koji uključuje i meso, i rižu, i grah, i puno svježeg povrća, uz fini preljev.

Sastojci:

4 tortilje (kupovne ili domaće)
2 komada pilećih prsa
250 g sitnijih šampinjona
400 g konzerviranog graha (crvenog ili crnog pinto graha)
200 g konzerviranog kukuruza
2 paradajza
1 svježi krastavac
1 veća glavica ljubičastog luka
1 manja glavica zelene salate
50 g cheddar sira (može i parmezana ili bilo kojeg drugog ribanca)
maslinovo ulje
2 kašike soja umaka
1 kašikica origana

Za preljev:
180 g grčkog jogurta
1 česne bijelog luka
1 kašika maslinova ulja
1 kašikica dimljene paprike
prstohvat soli
malo bibera

Priprema:

1. Piletinu narežite na manje kockice, pospite je origanom, prelijte s malo maslinova ulja i dvije kašike soja umaka. Pustite da se piletina kratko marinira dok pripremite ostale sastojke.

2. Šampinjone lagano očistite (ako ima zaostale zemlje) pa ih prepolovite.

3. Zelenu salatu operite, istrgajte listove i posušite ih, luk narežite na tanke ploške ili kolutove, paradajz

na sitne kockice, krastavac operite, posušite i narežite na ploške.

4. Ocijedite grah i kukuruz.

5. Grčki jogurt izmiješajte s maslinovim uljem, dodajte kašikicu dimljene paprike, protisnuti bijeli luk, posolite, pobiberite i dobro izmiješajte.

6. Piletina se stavi na dobro zagrijanu tavu i kratko isprži (4-5 minuta) uz stalno miješanje, izvadite je van pa na istoj tavi grilajte šampinjone, također 5 minuta, izvadite ih van pa ih dodajte piletini i izmiješajte.

7. Na istoj tavi kratko zagrijte i grilajte tortilje.

8. Napunite svaku tortilju: stavite list zelene salate, dvije kašike graha, kašiku kukuruza, dodajte koju piletine piletine i šampinjona, zatim malo ribanog sira, pospite listićima luka, kockicama paradajza i ploškama krastavca pa sve prelijte s nekoliko kašika umaka od jogurta. Zarolajte burrito i poslužite.

Pročitajte više: KROMPIR ČORBA SA PILETINOM

Slične recepte možete naći na: MIris Kuhinje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)