Brancin je nemasna riba koja je izvor korisnih omega-3 masnih kiselina, vitamina D, selena i vitamina B6.
Za ovakve obroke sve što trebate je kvalitetna riba kao i pravilno pečenje kako je termičkom obradom ne biste uništili…
Potrebni sastojci:
-4 očišćena brancina srednje veličine (cca 300 g po komadu)
-oko 800 g krompira
-cherry paradajz
-so, biber
-vegeta za krompir
-grančice ruzmarina
-sviježi mažuran
-vezica peršuna
-2 kom. limun
-maslinovo ulje
-2 dl kvalitetnog bijelog vina
Izrada:
Rernu uključiti na 200 st. da se zagrije.
Očišćenu ribu oprati i DOBRO, posušiti papirnim ubrusima. Posoliti i pobiberiti. U svaku ribu staviti cijelu grančicu ruzmarina po dužini ribe i staviti po par komada kriški limuna.
Oštrim nožem ribu zarezati sa obje strane sa par kosih zareza (kao na slici).
Krompir oguliti (sa mladim je najljepše) i narezati na kriškice i začiniti sa vegetom i svježim mažuranom.
U odgovarajući pleh (cca 35×25 cm) staviti krompir i paradajz i peći u zagrijanoj rerni 10-ak min. a zatim izvaditi i poredati i ribu preko krompira. Sve peći još nekih 25 min., a nakon 15 min ribu pažljivo okrenite na drugu stranu (ako je potrebno nakon nekog vremena ribu prekrijte alu folijom da ne izgori, ja otkad imam novu rernu, ovaj korak preskačem ;)) Nakon 25 min. sve preliti sa 2 dl bijelog vina i vratiti u rernu još nekih 5-10 min da vino ispari.
Napomena: jako je bitno da se riba ne prepeče tj. da se ne isuši previše.
Posebno pripremiti marinadu od maslinovog ulja, soka limuna, veze peršuna i nekoliko (po vašem ukusu, kod nas je to oko 3, 4 čena domaćeg luka) protisnutog bijelog luka.
Vruću ribu premazati marinadom pomoću kuhinjskog kista i služiti uz pečeno povrće i sezonsku salatu po želji.
Izvor: https://mymilicake.com/brancin-s-povrcem/
Pročitaj više:Ova supa može da ojača imunitet i uspori proces starenja!