Današnji prijedlog je savršena riba: Brancin s povrćem

Brancin s povrćem
Prijedlog za nedjeljni ručak

Brancin je nemasna riba koja je izvor korisnih omega-3 masnih kiselina, vitamina D, selena i vitamina B6.

Za ovakve obroke sve što trebate je kvalitetna riba kao i pravilno pečenje kako je termičkom obradom ne biste uništili…

Potrebni sastojci:

-4 očišćena brancina srednje veličine (cca 300 g po komadu)
-oko 800 g krompira
-cherry paradajz
-so, biber
-vegeta za krompir
-grančice ruzmarina
-sviježi mažuran
-vezica peršuna
-2 kom. limun
-maslinovo ulje
-2 dl kvalitetnog bijelog vina

Izrada:

Rernu uključiti na 200 st. da se zagrije.
Očišćenu ribu oprati i DOBRO, posušiti papirnim ubrusima. Posoliti i pobiberiti. U svaku ribu staviti cijelu grančicu ruzmarina po dužini ribe i staviti po par komada kriški limuna.

Oštrim nožem ribu zarezati sa obje strane sa par kosih zareza (kao na slici).
Krompir oguliti (sa mladim je najljepše) i narezati na kriškice i začiniti sa vegetom i svježim mažuranom.

U odgovarajući pleh (cca 35×25 cm) staviti krompir i paradajz i peći u zagrijanoj rerni 10-ak min. a zatim izvaditi i poredati i ribu preko krompira. Sve peći još nekih 25 min., a nakon 15 min ribu pažljivo okrenite na drugu stranu (ako je potrebno nakon nekog vremena ribu prekrijte alu folijom da ne izgori, ja otkad imam novu rernu, ovaj korak preskačem ;)) Nakon 25 min. sve preliti sa 2 dl bijelog vina i vratiti u rernu još nekih 5-10 min da vino ispari.
Napomena: jako je bitno da se riba ne prepeče tj. da se ne isuši previše.

Posebno pripremiti marinadu od maslinovog ulja, soka limuna, veze peršuna i nekoliko (po vašem ukusu, kod nas je to oko 3, 4 čena domaćeg luka) protisnutog bijelog luka.

Vruću ribu premazati marinadom pomoću kuhinjskog kista i služiti uz pečeno povrće i sezonsku salatu po želji.

Izvor: https://mymilicake.com/brancin-s-povrcem/

Pročitaj više:Ova supa može da ojača imunitet i uspori proces starenja!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)